Cand bebelusul plange, acesta comunica, de fapt, cu cei din jur. Poate transmite semnale precum foame, scutec ud, frig, cald, plictiseala, singuratate, durere sau boala. Bebelusii folosesc un singur “cuvant”, plansul, insa, cu timpul, parintii isi dau seama de mesajele transmise de bebelus dupa intensitatea plansului, dupa sunetele scoase.
Iata ce ar trebui facut si ce nu ar trebui facut atunci cand bebelusul este agitat:
DA – Poti infasa bebelusul. Acest lucru ii va aminti de pacea si confortul din burtica mamei.
NU ignora un bebelus care plange. El nu face altceva decat sa-ti transmita ca este ceva in neregula. NU uita, plansul este singura modalitate a unui bebelus de a comunica.
DA – Poti aseza copilul pe o parte sau pe burta. Atentie! Acest lucru este valabil doar cand bebelusul este treaz. Cand doarme, el trebuie asezat pe spate pentru a reduce riscul de moarte subita.
NU zgaltai bebelusul. NICIODATA. Chiar daca esti epuizat pana la disperare. Daca te simti depasit de situatie, pune copilul in siguranta, indeparteaza-te de el si cere ajutorul cuiva.
DA – Poti legana bebelusul. Fie ca este in brate, intr-un leagan sau balansoar pentru bebelusi, aceste miscari ii vor aduce aminte de vremea cand era in burtica mamei, iar mersul acesteia il legana.
NU lasa copilul sa planga pana “ii trece”. Abia dupa varsta de 4 luni copiii isi dezvolta abilitati de a se linisti singuri. Pana atunci, are nevoie de ajutorul unui adult pentru a se calma.
DA – Incearca “zgomotele albe”. Acestea pot insemna de la “sshhh”, pana la zgomotul apei la robinet, al palelor de ventilator si chiar zgomotul aspiratorului. Atentie, nu trebuie depasiti 75 de decibeli.
NU da copilului medicamente pentru colici sau pentru calmare fara recomandarea medicului pediatru. Pe langa faptul ca pot fi inutile, unele dintre ele pot dauna sanatatii micutului.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro