Înainte de a enumera soluţiile şi metodele ajutătoare în cazul unei asemenea catastrofe naturale, merită să trecem în revistă cele mai frecvente adevăruri şi mituri legate de cutremure, scrie descopera.ro.
Citeşte şi Cutremur în Vrancea. Update: Cutremur şi la graniţa cu Serbia
-Există puţine dezastre la fel de imprevizibile şi periculoase precum cutremurele. Vestea bună este că orice om informat corect în privinţa lor are o speranţă de supravieţuire sensibil mai mare decât a celui care intră în panică. Nu-i de mirare că oamenii s-au temut din cele mai vechi timpuri de cutremure, cum nu este suprinzător nici faptul că timp de mii de ani, oamenii le-au atribuit cutremurelor cele mai bizare şi fanteziste origini.
-Bunăoară, Aristotel în persoană credea că cutremurele sunt provocate de vânturi şi furtuni prinse în peşterile din subteranul Pământului.
-Mai aproape de zilele noastre, unii cercetători susţineau că seismele apar atunci când vremea este calmă şi înorată, fiind precedate de vânturi bruşte şi puternice, fulgere globulare şi meteoriţi. Evident, nu există nicio legătură imediată între meteorologie şi cutremure. Acestea sunt fenomene naturale produse de activitatea geologică a plăciolor tectonice din scoarţa terestră.
Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudinea de 6,1 în Alaska
Cutremurele au trei mari origini
1. Sunt parte din orogeneza Terrei
2. Pot apare în urma intensificării activităţii vulcanice
3. Pot fi induse de om, în special în urma testelor nucleare din subteran sau a forajelor de mare adâncime care au loc în mări şi oceane.
-Trebuie reţinut că Pământul nu este o masă solidă, ci suprafaţa sa este alcătuită din uriaşe plăci tectonice care plutesc pe magmă şi sunt împinse neîncetat una în cealaltă.
-Când presiunea dintre plăci este prea mare, poziţia lor se modifică violent. Acesta este un cutremur tectonic! Cel mai devastator dintre toate tipurile de seisme!
-Cât de puternice pot fi? Ei bine între aniii 1811-1812, zona New Madrid din statul american Missouri a fost afectată de o serie de trei seisme tectonice atât de puternice încât au schimbat cu totul peisajul, provocând Fluviul Mississippi să-şi schimbe cursul de curgere cu 1.500 kilometri spre est, comparativ cu albia sa originală de dinainte de cuteemure.
-Cutremurele pot apărea în orice zonă, înainte, în timpul, şi după o erupţie vulcanică.
Întrebări comune tuturor
În timpul unui cutremur este vine să mă aşez sub tocul uşii?
Este probabil cea mai des auzită întrebare, în condiţiile în care răspunsul este foarte realtiv. Bunăoară, experţii recomandă acest lucru doar dacă trăiţi într-o casă veche şi şubredă construită pe sistemul structurii de rezistenţă mai puternice decât plafonul şi pereţii. În casele şi blocurile moderne, acest lucru nu este de prea mare ajutor ţinând cont că foarte puşine au fost contruite pentur a reziste unor cutremure mai mari de 7 grade pe Scala Richter. Experţii recomandă în schimb, ca oamenii să se adăpostească sub mobila solidă şi să-şi acopere faţa şi ochii cu antebraţele şi palmele, pentru a proteja vederea de praful rezultat de la crăparea şi surparea pereţilor.
Ştiinţa poate prevedea în mod eficient cutremurele?
R. Ei bine, NU! Oricât de avansată este ştiiţa şi tehnologia din prezent, oamenii de ştiinţă nu pot prevede în timp util un cutremur major. În schimb, ştiinţa a evoluat în prezicerea cutremurelor pe termen lung şi mediu. Spre exemplu, cercetătorii estimează cu o precizie de 60-70% că în următorii 30 de ani există posibilitatea izbuncnirii unui cutremur mare în zonele cu activitate seismică frecventă.
Pot animalele să presimtă cutremurele?
DA! S-au observat şi investigat de nenumărate ori schimbări majore în comportamentul normala al diverselor specii de animal la scurt timp (zile, ore, minute) înainte de declanşarea seismelor mari. Cu o observaţie necesară:
-S-a constatat de regulă că animalele care trăiesc la sol, în curţi sau grădini zoologice, presimt cutremurele. Spre deosebire de ele, câinii, pisicile, hamsterii, păsările d ecompanie ţinute în apartamente situate la etajele superioare ale blocurilor, nu par să presimtă seismele…
Ce facem şi ce NU facem în caz de cutremur?
Ei bine, dacă dezastrul are loc, primul lucru care se impune este acela de a ne păstra cu orice preţ calmul şi speranţa.
-Dacă eşti în interiorul unei clădiri, stai acolo cu orice preţ, chiar dacă ţi se pare că este o clădire veche şi şubredă. Realitatea de teren a demonstrat că de fiecare dată au murit sau au fost răniţi mai mulţi oameni care au fugit în timpul seismului, decât cei care au rămas în interiorul clădirilor.
-Nu încerca să foloseşti ascensoarele, oricum aproape sigur se vor bloca.
-Fugi imediat de lângă şi din dreptul ferestrelor!
-Intră rapid sub cea mai solidă piesă de mobilier şi stai acolo. Este un bun moment să începi să te rogi…
-Dacă seismul te surprinde afară, fugi de lângă clădiri, stâlpi şi cabluri electrice, hornuri, cornişe, sisteme mari de afişat reclame, orice ar putea cădea şi te-ar putea răni.
-Dacă eşti cu maşina în trafic, încearcă pe cât posibil să opreşti maşina şi să stai în maşină până trece seismul. În niciun caz nu te adăposti cu maşina sub poduri, linii electrice, semne de circulaţie şi în niciun caz, tuneluri.
-Oriunde ai fi, clădire, maşină sau afară, NU folosi chibrituri, brichete, lumânări, echipamente electrice de iluminat sau orice altă flacără deschisă. De obicei în timpul cutremurelor mari se rup şi conductele de gaze, iar gazele neprelucrate din centrală, cele cărora nu li-sa adăugat mercaptan pentru a avea mirosul lor specific de alertă, nu miros, deci puteţi provoca o explozie fără să bănuiţi măcar că sunt gaze prin preajmă.
-Nu folosi telefonul decât în caz de urgenţă medicală sau de incendiu. Nu-şi suna rudele imediat şi nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie să rămână libere pentru urgenţe. Oricum, după cum a demosntrat realitatea, în România este suficient şi un seism de doar 5 grade pentru ca oamenii să blocheze literalmente sistemele de telefonie mobilă, cu apelurile lor, deseori fără rost.
-Dacă a fost un seism puternic şi au căzut toate reţelele de telefonie, nu aştepta ca pompierii, poliţia sau medicii să vină. Pe cât posibil încearcă să te ajuţi singur(ă) sau să-i ajuţi pe cei mai afectaţi decât tine.
-Păstrează-ţi un moral ridicat. Dacă nu pentru tine, atunci pentru cei din jur!
-Dacă eşti blocat(ă) sub dărâmături încearcă să te mişti cât mai puţin posibil pentru a-şi conserva astfel cât mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Neapărat să-ţi acoperi nasul şi gura cu o bucată de îmbrăcăminte, sau orice filtru improvizat cu ajutorul căruia să respiri prin aerul plin de praf şi resturi.
-Trebuie să rămâi treaz(ă) şi lucid(ă) pentru a intra în contact cu echipele de salvare care caută supravieţuitori.
-Dacă poţi, bate neapărat în pereţi sau în ţevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Dacă ai un fluier la brelocul de chei, cu atât mai bine.
-Sub nicio formă NU ţipa decât dacă eşti sigur că echipele de salvare te vor auzi! Iroseşti astfel rapid resursele tale de oxigen.
Lucruri pe care este bine să le ştii şi să le ai
-Dacă situaţia financiară îţi permite, procură-ţi o aşa numită „cuşcă anti-cutremur” care poate fi amplasată în casă. Se găsesc pe Internet, unele sunt fabricate şi în România, şi par a fi rezistente.
-Nu strică niciodată să ai o trusă de supravieţuire şi în propria ta casă, nu doar în maşină sau în rucsacul cu care călătoreşti în Natură.
-Nu strică să ai obiecte de strictă necesitate în casă precum şi rezerve de apă şi alimente. Nu uita unde le-ai depozitat.
– Este foarte bine şi extrem de indicat să faci cursuri de prim ajutor. În caz de pericol, te poţi ajuta atât pe tine, personal, cât şi pe cei din jurul tău.
-În ţările occidentale se găsesc deja aparate speciale portabile, de mici dimensiuni de tipul unor gadget-uri, care emit anumite semnale detectabile chiar şi atunci când omul care le poartă asupra lui, este prins sub foarte multe dărâmături. Cu ajutorul acestor aparate, mulţi oameni au fost salvaţi din seismele din China, Turcia şi Japonia, deoarece autorităţile au putut astfel să-i localizeze şi identifice mult mai repede.
-Citeşte, studiază, informează-te, află cât mai multe despre cutremure. Studiază istoricul marilor cutremure de la noi şi din alte ţări, şi vezi cum au procedat atât autorităţile cât şi supravieţuitorii seismelor. Niciodată nu poţi să ştii la ce îţi foloseşte, dar nu strică niciodată să ai cunoştinţe despre seisme.