Dacă doriți ca grădina dumneavoastră să se mențină la fel de frumoasă toamna și să fie remarcată la primăvară, trebuie pregătită din timp și întreținută corespunzător. După trecerea anotimpului cald, sunt necesare alte operațiuni pentru a o curăța și a o pregăti.
Ce să faci toamna pentru a întreține grădina
- Adună resturile vegetale și pune-le în saci sau aruncă-le la gunoi. Ele pot fi păstrate și în spații special amenajate pentru a face compost din acestea, însă trebuie să provină din plante sănătoase, care nu au fost afectate de dăunători.
Citește și : Ana Morodan aruncă bomba despre revenirea în televiziune: „Am primit două oferte”
- Elimină plantele și legumele care nu mai dau rod, care s-au uscat sau pe care nu le mai dorești anul viitor.
- După adunarea resturilor poți aduce îngrășământ de grajd uscat pe care să-l încorporezi prin săpare acum, toamna, iar primăvara se sapă din nou. Îngrășământul poate fi și de oaie sau vacă, însă cel de cal este cel mai bun.
- Este momentul să aduni semințele plantelor aromatice (cimbru, mărar, busuioc) sau al florilor, pentru a le replanta la anul.
- Bulbii de gladiole, lalele și dalii se scot din pământ și se țin peste iarnă în casă, într-o cutie de carton sau în pungi de plastic.
- Protejarea plantelor și pomilor
Citește și : Theo Rose și-a făcut o schimbare de look cu care i-a surprins pe toți. „Ce frumusețe de femeie. Arată perfect” – FOTO
- În cazul trandafirilor, ei se tund toamna târziu și se mușuroiesc. Procedura presupune să adunați mai mult pământ la baza tulpinii, formând un mușuroi, care se bătătorește ușor pe lângă tulpină, pentru ca aerul rece să nu pătrundă. Ei pot fi plantați și iarna, însă trebuie să fie protejați cu bidoane de plastic de 5L tăiate la bază și mușuroite.
- Vița de vie, în special cea tânără, se mușuroiește. De altfel, pomii fructiferi tineri trebuie mușuroiți primii doi-trei ani de viață, iar lunile octombrie-noiembrie sunt cele mai bune pentru a face acest lucru.
- Copacii cu tulpină subțire trebuie fixați cu lemne pentru a rămâne drepți iar arbuștii sub formă de coloană trebuie să aibă ramurile legate de tulpină pentru a nu se rupe din cauza greutății.
- Mușcatele trebuie să fie puse la adăpost înainte de a da bruma și curățate de uscăciuni.
- Tufele de zmeură sau mure trebuie toaletate toamna și dacă sunt mari, se tund până la înălțimea de 1,5m.