Ce să mănânci ca să te răcorești atunci când te chinuie canicula

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.
Filip Stan
01 aug. 2024, 13:05
Ce să mănânci ca să te răcorești atunci când te chinuie canicula

Canicula continuă să-și facă de cap în această perioadă, iar specialiștii susțin că una dintre armele cele mai puternice pe care le avem este alimentația. Nu de puține ori am auzit, mai ales în ultimii ani, despre rolul extrem de important pe care îl are alimentația atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos.

Cod galben şi portocaliu de caniculă, jumătate de ţară se topeşte şi la umbră. Cupola de foc se extinde de vineri

Destul de plastic, spun specialiștii, „o calitate bună a combustibilului este esențială pentru o calitate bună a vieții!”.

„Desigur, felul în care ne alimentăm este determinant atunci când vine vorba despre binele nostru general. Este important să știm ce trebuie să mâncăm în perioade de stres maxim, ce anume trebuie să mâncăm atunci când avem activitate fizică susținută și, dacă tot trecem prin acest lucru acum, ce este corect să mâncăm atunci când este foarte cald afară. În ciuda disconfortului prin care, cu totii, trecem, există câteva măsuri pe care le putem lua, măsuri alimentare care ne vor face să trecem mai ușor peste disconfortul termic.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

În proporție mare, meniul nostru ar trebui să fie format din fructe și legume.

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.

Top patru alimente de consumat în zilele caniculare. Mihaela Bilic: „Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă”

Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.

„Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.”, continuă Wasim Nazer.

Desigur că avem și contraindicații. Nutriționiștii ne recomandă să nu consumăm alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool si cafea.

La capitolul băuturi, lucrurile sunt la fel de serioase, iar ca primă recomandare și cea mai importantă este evitarea alcoolului. Fie că este bere, vin, nicio băutură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, din contra, efectul său diuretic determină dezhidratarea. Băuturile carbogazoase, „prietenii falși” care conțin zahăr, sunt, de asemenea, interzise.

Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.

„Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute.”, spune specialistul.

Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.

„Și, un truc extrem de util pe care-l recomand pacienților mei: pune într-un bol fructe proaspete, de toate soiurile și neamurile, după preferință, și adaugă gheață peste ele. O să fie un desert nemaipomenit de bun și de răcoros!”, conchide Wasim Nazer.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
O mare fabrică se ridică în inima România. Locuri de muncă și beneficii pe termen lung
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Veniturile încasate în străinătate, în atenția ANAF. Românii riscă decizii de impunere
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”