In localitatea Branesti din judetul Ilfov are loc an de an Ziua Cucilor sau Sarbatoarea Cucilor, scrie teotrandafir.com. Tinerii se mascheaza in cuci, iar femeile in cucoaice. Conform obiceiului, acestia trebuie sa ii loveasca pe sateni cu palma peste umar pentru alungarea raului si pentru sanatate. Cucul este personajul principal de la acest carnaval.
Barbatii care poarta costumul cucului si-l confectioneaza singuri.
Costumul este impresionat. Masca este grea si impodobita cu sute de flori viu colorate din hartie creponata si o sorcova imensa, din care la spate atarna ciucuri sau clopotei.
Pe masa oamenilor care sunt colindati de cuci se aseaza niste oglinzi care simbolizeaza astrele majore, adica soarele si luna.
Cucul este in simbolistica populara vestitorul vremii calde. El da desteptarea si anunta o zi frumoasa sau una urata, in functie de felul in care canta.
Daca acesta canta intrerupt, ziua va fi bunicica. Daca pasarea canta lent si fara intrerupere, se anunta ceva grav. Daca, dimpotriva, canta puternic si armonios, cu mici intreruperi, va fi o zi frumoasa.
Ce nu ai voie sa faci de Sarbatoarea Cucilor
1. In prima zi dupa Lasata Secului (Lunea curata) femeile nu au voie sa lucreze nimic in afara de spalatul vaselor pe care le arunca apoi, simbolic, in podul caselor.
Citeşte şi POSTUL PASTELUI 2016: Ce să nu faci în Postul MARE
2. Dis-de-dimineata, femeile sau barbatii (in functie de cine se trezeste primul) scoate fata de masa cu firimiturile ramase din ziua anterioara si o scutura in ograda dand de mancare pasarilor: „Veniti pasari sa va dau si voua din bucatele mele cu care prind postul, dar si voi sa prindeti post de la bucatele de vara”, suna urarea.
3. Nu ai voie sa mananci nimic de dulce si trebuie sa te rogi.