De această zi, când e sărbătorit Sfântul Dimitrie, sunt legate o mulțime de semnificații, tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație.
Iată ce se face de Sfântul Dimitrie
- Îngrijirea mormintelor: Astăzi se merge la cimitir pentru curățarea și împodobirea mormintelor celor dragi. De asemenea, se aprind lumânări și e bine să ne rugăm pentru cei pe care i-am pierdut
- Gătitul bucatelor tradiționale: Gospodinele pregătesc bucate specifice, precum colivă, grâu fiert cu lapte și nuci, plăcinte cu dovleac sau mere.
- Prognoza vremii: Se spune că, în funcție de cum este vremea de Sfântul Dimitrie, se poate prezice cum va fi iarna. Dacă este o zi caldă și însorită, iarna va fi blândă, iar dacă este frig și plouă, iarna va fi grea.
Citește și Calendar ortodox 26 octombrie 2024. Cruce roșie: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, dătătorul de sănătate. Rugăciunea celor care au nevoie de vindecare grabnică
Superstiții legate de această zi
Pe lângă obiceiurile respectate de credincioși, există și o serie de superstiții, precum:
- Nu se lucrează pământul: Se spune că, de Sfântul Dimitrie, nu este bine să se lucreze pământul, pentru a nu atrage ghinionul și a nu strica recoltele viitoare.
- Nu se spală rufe: Se crede că, dacă se spală rufe în această zi, Sfântul Dimitrie se va supăra și va trimite vreme rea.
- Nu se împrumută bani: Se spune că, dacă împrumuți bani de Sfântul Dimitrie, vei avea ghinion tot anul.
- Se aprind focuri: În unele zone, se obișnuiește să se aprindă focuri pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele și a proteja gospodăriile.
Citește și Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”
Ce rugăciune se spune în această zi
„Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, purtătorule de biruință, ajută-mă și mie, robului tău (numele), în lupta cu patimile și cu ispitele, ca să pot birui cu ajutorul tău și să dobândesc cununa mântuirii. Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, ca să mă păzească de toate relele și să mă întărească în credință, nădejde și dragoste. Amin.”
Acatistul Sfântului Dimitrie
Troparul, glasul al 3-lea
Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Condac 1:
Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Restul Acatistului Sf. Dumitru pe doxologia.ro.