Atunci când se află în mașină, atât conducătorii auto, cât și pasagerii trebuie să țină cont de anumite reguli. O greșeală care pare banală poate fi fatală pentru pasagerul aflat pe locul din dreapta șoferului.
Fără să-și dea seama, pasagerii care fac un anumit gest pe scaunul din dreapta șoferului se expun la pericole care le pot fi fatale. Spre exemplu, gestul de a sta cu picioarele pe bordul mașinii sau pe geam, în timpul mersului, vine cu mai multe riscuri.
Pasagerii care fac un anumit gest atunci când se află pe scaunul din dreapta șoferului se expun la pericole care le pot fi fatale. Spre exemplu, cei care stau cu picioarele pe bordul mașinii sau pe geam, în timpul mersului, trebuie să știe că există riscuri. Spre exemplu, în cazul unui accident rutier, pasagerul din dreapta șoferului poate suferi fracturi de coloană și șold sau, în caz și mai rău, își poate pierde viața.
Cu toate că scaunele din față sunt rabatabile și pot fi ajustate în funcție de preferințe, există pasageri care caută o altfel de poziție care să le fie comodă. Totuși, gestul de a-și pune picioarele pe bordul mașinii este unul riscant.
În anumite situații, conducătorul auto poate scăpa mașina de sub control sau poate fi luat prin surprindere de un incident, indiferent de natura lui: accident, frânare bruscă, apariția altor obstacole pe drum. Însă, în acel moment, pasagerul riscă să se aleagă cu răni grave sau incidentul să se soldeze cu decesul său. Astfel, experții în conducerea preventivă susțin că fiecare participant la trafic trebuie să respecte Codul Rutier și să nu se abată de la reguli, potrivit Promotor.ro.
Cu toate că legea nu interzice pasagerilor să stea în anumite poziții pe locuriledisponibile în mașină, în rândul șoferilor, gestul este ilegal, mai ales având în vedere faptul că nu mai pot asigura controlul autoturismului. În cazul unui impact, se poate declanșa airbagul, iar picioarele pasagerului, aflate pe bord, vor fi proiectate spre cap.
De asemenea, din punct de vedere legal, pasagerii care stau pe bancheta din spatele mașinii sunt obligați să poarte centurile de siguranță. În cazul unui control rutier, cei care nu au centura de siguranță se pot alege cu o amendă de până la 495 de lei.