Fie din obișnuință, fie din întâmplare, mulți dintre noi lăsăm lucrurile băgate în priză atunci când nu sunt utilizate, mai ales încărcătorul de la telefonul mobil. Totuși, este o idee foarte bună să deconectați întotdeauna încărcătorul după utilizare, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru a economisi bani.
Unul dintre principalele motive pentru care nu trebuie să lăsați încărcătorul telefonului băgat în priză este pur și simplu acela de a evita consumul de energie inutil. Chiar și atunci când nu aveți smarthpone-ul la încărcat, un încărcător conectat continuă să consume energie electrică, până la 0,5W, ca și cum ar fi „în standby”.
Această utilizare va rămâne neglijabilă pe factura de energie electrică, deoarece nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10-15 lei pe an. Totuși, înmulțit cu numărul total de încărcătoare din casă (telefoane, tablete, computere etc.), factura poate ajunge la o sumă deloc neglijabilă.
Citește și : Cum să cureți adidașii la mașina de spălat fără să se deterioreze. Puțini oameni țin cont de regulă
Mai presus de toate, este important să deconectați încărcătorul din motive de siguranță, mai ales noaptea sau când nu sunteți acasă. Asta deoarece acest lucru poate duce în orice moment la supraîncălzire, în special la modelele mai vechi care pot fi deteriorate sau de proastă calitate.
Acest lucru nu numai că poate deteriora încărcătorul și mai mult, dar, în cazuri extreme, poate chiar să ia foc și să declanșeze un incendiu în casa dumneavoastră. În general, dacă lăsați încărcătorul conectat, acesta se va uza, deoarece va fi supus unor fluctuații electrice regulate, iar pe termen lung va deveni mai puțin suficient.
Citește și : Cum poți păstra legumele proaspete. Trucul care te ajută să nu se strice repede
În cele din urmă, în cazul unei furtuni sau al unei căderi de curent, acesta ar putea declanșa un scurtcircuit. Deci, pe scurt, obișnuința de a deconecta încărcătorul atunci când nu ne încărcăm telefoanele nu numai că economisește energie, însă reduce și riscul de accidente și prelungește durata de viață a acestuia.