Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită pe 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.
În această zi se sărbătoresc două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. Astfel, pe 14 septembrie 335 a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, iar secole mai târziu aceasta a fost adusă, în aceeași zi, de la perșii păgâni, fiind depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Citește și : Tradiții și superstiții de Ziua Crucii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă
Fiind sărbătoare, gospodinele nu trebuie să spele, să calce sau să coasă iar bărbații nu au voie să se angajeze în muncile câmpului.
În ziua de 14 septembrie, credincioșilor le este recomandat să țină post, deoarece prin această metodă aduc slujire mântuitorului. Postul trebuie ținut pentru curățare sufletească și pentru apropierea cu Dumnezeu, deoarece astfel îi arătăm că luăm în serios relația noastră cu El.
De altfel, cu privire la regimul alimentar, credincioșii nu trebuie să consume nuci, struguri sau alte fructe care sunt sub formă de cruce. Aceștia nu trebuie, în niciun caz, să spargă coaja nucilor, căci acest gest este asociat cu o ofensă la adresa Lemnului Crucii.
În plus, nu trebuie mâncat nici usturoi, prune sau pepeni iar în această zi se acordă dezlegare la ulei și vin.
Se pot mânca, în schimb, nectarine, piersici sau alune.
Este indicat, totuși, să se țină cont de faptul că Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu post negru, care arată durerea sufletească pentru evenimentul din viața mântuitorului, astfl că nu ar trebui să se mănânce sau să se bea, pentru ca trupul și sufletul să se vindice.
Interdicțiile nu sunt consemnate în mod explicit în Biblie sau în scrieri bisericești, însă aceste lucruri s-au impus în tradiția popoarelor și sunt păstrate cu sfințenie.
Ca în cazul oricărei alte zi de sărbătoare, în ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se muncește, deoarece, în caz contrar, se spune că primejdiile se vor abate asupra familiei.
Se recomandă sfințirea monedelor și păstrarea lor în portofel lângă o cruciuliță, fiindcă se spune că vor aduce belșug și spor în toate.
Oamenii obișnuiesc să mai pună busuioc sfințit lângă icoane, pentru că acest lucru le poate aduce noroc în dragoste și sănătate.