Ce să nu plantezi niciodată lângă roşii. Trucuri simple pentru o producţie bună

Cultivarea roșiilor în propria grădină poate fi o experiență plină de satisfacții. Cu toate acestea, există anumite plante pe care ar trebui să le eviți să le plantezi în apropierea roșiilor tale, deoarece acestea ar putea dăuna recoltei. În același timp, există și plante care pot fi parteneri ideali pentru roșii, îmbunătățind sănătatea și recolta acestora.
Filip Stan
09 mart. 2024, 18:20
Ce să nu plantezi niciodată lângă roşii. Trucuri simple pentru o producţie bună
Ce să nu plantezi niciodată lângă roşii. Trucuri simple pentru o producţie bună

Ce să nu plantezi niciodată lângă roşii. Iată ce ar trebui să știi despre cei mai buni și cei mai răi „însoțitori” pentru plantele tale de roșii, conform Agro TV.

Roșiile sunt printre cele mai iubite alimente proaspete în întreaga lume, și pe bună dreptate (n.r. – din punct de vedere botanic, roșiile sunt, de fapt fructe, nu legume!). Sunt bogate în vitamine și antioxidanți esențiali pentru sănătatea noastră. În plus, conțin un compus puternic cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.

Atunci când planifici grădina ta de roșii, este important să știi ce plante nu se împacă bine cu acestea. Evită să plantezi lângă roșii culturi precum dovleacul, căpșunile și varza. Deși ai putea crede că varza ar putea fi un partener bun pentru roșii, în realitate, aceasta poate afecta negativ recolta de roșii și invers. Roșiile pot contribui la apariția bolilor precum albușul de varză, ducând la o recoltă slabă pentru ambele culturi.

Citeşte şi: Au apărut primele roşii româneşti. Preţuri colosale pentru „trufandalele autohtone” în supermarketuri

Iată ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura de roşii:

Cruciferele – varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles și guli-rabe – pot împiedica creșterea plantelor de tomate, deoarece au nevoie de aceiași nutrienți, dar sunt mai eficiente în absoarberea acestora din sol.

Porumbul nu ar trebui să fie plantate împreună cu roșiile, deoarece ambele atrag același fel de dăunători și infecții fungice. Punerea celor două unul lângă altul într-o grădină le face de două ori atractive pentru gândaci.

Feniculul, ca și cruciferele, va inhiba creșterea tomatelor. De fapt, feniculul nu este un bun însoțitor pentru majoritatea legumelor de grădină și ar trebui să fie cultivat separat sau în ghiveci.

Mărarul – în timp ce multe ierburi cresc bine cu roșiile, mărarul este excepția. Cât este tânăr nu e periculos, dar când devine matur și gata de însămânțat, plantele de mărar pot inhiba creșterea plantelor de tomate.

Cartofii, ca și roșiile, fac parte din familia mănăselelor de noapte, ceea ce înseamnă că au nevoie de aceiași nutrienți pentru a crește. Asta înseamnă că va fi o competiție între plante, ceea ce nici nu aduce beneficii și le poate face susceptibile la aceleași boli.

Și vinetele fac parte din familia mănăsele de noapte, ceea ce le transformă în niște concurente serioase. Vinetele sunt, de asemenea, susceptibile de aceleași boli și dăunători, existând pericolul contagierii.

Cu toate acestea, există și plante care se potrivesc de minune cu roșiile și chiar le pot îmbunătăți recolta. Plantarea unor plante însoțitoare poate fi o strategie inteligentă pentru a-ți proteja roșiile și pentru a îmbunătăți rezultatele recoltei tale. De exemplu, ceapa verde și sparanghelul pot respinge dăunătorii care ar putea afecta roșiile. De asemenea, plantele aromatice precum busuiocul și menta pot fi parteneri buni pentru roșii, contribuind la respingerea unor dăunători și îmbunătățind aroma recoltei.

Citeşte şi: Ciulama de ciuperci cu roșii! Rețeta simplă și delicioasă pe care trebuie neapărat să o încerci în Postul Crăciunului

Plantele care ajută roșiile să prospere:

Sparanghelul și roșiile sunt duo-ul dinamic al grădinii. Roșiile resping gândacii de sparanghel, în timp ce sparanghelul ține la distanță nematozii din sol, care pot dăuna tomatelor.

Arpagicul, pe lângă faptul că este o plantă delicioasă de avut în grădină, respinge și afidele, nematozii și acarienii, fiind niște plante excelente pentru a vă păstra roșiile în siguranță.

Salata verde plantată lângă tomate va ajuta la menținerea solului umed și la reducerea buruienilor. În schimb, umbra plantelor de tomate poate ajuta la asigurarea unei anumite acoperiri pentru salata verde și poate împiedica înșurubarea acesteia.

Gălbenelele nu numai că atrag albinele și gărgărițele, care sunt bune pentru o grădină, dar țin și departe afidele, limacșii, viermii și melcii cărora le place să mănânce roșii. Aceste plante utile ajută, de asemenea, la menținerea solului sănătos pentru tomate.

În concluzie, alegerea plantelor însoțitoare potrivite poate face o diferență semnificativă în succesul grădinii tale de roșii. Evitând plantele care nu se potrivesc bine cu roșiile și alegând parteneri potriviți, poți asigura sănătatea și recolta bogată a plantelor tale de roșii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!