Ce nu trebuie să pui în murături dacă nu vrei să se înmoaie. Murăturile nu au cum să lipsească de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, fie că însoțesc o friptură sau completează asalata beouf.
Cu toate astea, multe gospodine se tem să nu deschidă borcane cu murături înmuiate. Respectând câțiva pași simpli, poți evita problemele și de poți bucura de murăturile tale.
Pentru a obține murături tari și delicioase, trebuie să alegi cu atenție sarea pe care o vei folosi. Sunt de evitat sarea fină și cea iodată, care pot duce la o saramură tulbure și la înmuierea legumelor.
Citește și: Ce beneficii are țuica fiartă. Modurile secrete în care poate fi folosită pentru sănătate
În schimb, se recomandă sarea grunjoasă, pentru a asigura o conservare corespunzătoare și o textură perfectă. Este foarte important să respecți proporțiile din rețetă atunci când prepari saramura. Un lichid cu prea puțină sare poate afecta procesul de fermentație, ceeva ce va duce la înmuierea murăturilor.
Pentru murăturile în oțet, aciditatea acestuia este un factor crucial. Oțetul folosit trebuie să aibă cel puțin 5% aciditate. Pregătește compoziția la foc mic și toarn-o peste legumele așezate în borcane imediat după fierbere.
Un alt aspect important este locul de depozitare. Murăturile trebuie păstrate într-un spațiu răcoros, ferit de căldură. Temperaturile prea ridicate pot duce la fermentare excesivă și la înmuierea murăturilor. Dacă sunt depozitare corect, acestea vor rămâne crocante și delicioase pe toată durata iernii.
Ce trebuie să faci după ce ai desfăcut un borcan cu murături
După ce ai desfăcut borcanul, există riscul ca zeama să devină tulbure sau murăturile să-și piardă din textură. Pentru a preveni orice neplăcere, păstrează borcanul desfăcut în frigider. Dacă murăturile nu mai încap în borcanul original, mută-le într-un recipient curat, cu capac etanș, pentru a le menține proaspete.