Ce să pui la baza pomilor fructiferi ca să-i protejezi de zăpadă și ger. Secretul bunicilor de la țară care funcționează de minune

Pomii sunt foarte sensibili la temperaturile scăzute, dar cea mai mare problemă este dacă perioadele geroase vin după zile mai calde și uscate. În plus, variațiile termice determină crăparea scoarței, fapt care reprezintă o poartă de intrare pentru microbi și dăunători.
Irina Dumitrescu
08 nov. 2024, 20:01
Ce să pui la baza pomilor fructiferi ca să-i protejezi de zăpadă și ger. Secretul bunicilor de la țară care funcționează de minune

Iarna, când pomii se află în repaus vegetativ, nu înseamnă neapărat și terminarea lucrărilor de îngrijire și protecție a copacilor din grădină sau livadă. Pentru zilele geroase și cu zăpadă multă, protejarea pomilor fructiferi este o etapă necesară pentru sănătatea lor, iar răsplata vine la primăvară, când înfloresc, și la vară, când vei culege primele roadele.

Cum se îngrijesc pomii fructiferi iarna

Protejarea pomilor iarna implică scuturarea lor. Dacă sunt prea încărcați cu zapadă, greutatea ei ar putea rupe crengile. Așa că scutură ninsoarea de pe ramurile pomilor, tufelor sau de pe gardurile vii, ca să nu fie deformate de greutatea lor. La fel procedează și cu brazii. Dacă se rup ramurile, nu vor crește altele în locul lor. Ce altceva mai poți să faci, ca să-i aperi de zăpadă și ger?

Mușuroirea pomilor este recomandată în zilele în care aceasta acoperă din plin grădina. Măsura ajută și la protejarea trunchiului împotriva înghețului, dar și la asigurarea de umiditate a pomilor în momentul în care apar primele dezghețuri. Bineînțeles că metoda poate proteja și împotriva animalelor sălbatice.

Citește și Sfaturi pentru grădinărit. Cu ce se pulverizează pomii fructiferi pentru a preveni apariția dăunătorilor. Fără chimicale!

Ninsoarea este un izolator împotriva înghețului foarte benefic, omătul acționând ca o pătură protectoare și ca o barieră între temperaturile scăzute ale aerului și solului.

Dacă livada sau grădina ta se află într-o zonă fără zăpadă, dar gerul își face simțită prezența, este necesar ca înainte de înghețarea pământului să faci o mușuroire a pomilor. Ridică un musuroi de 30-40 de centimetri la baza pomului pentru a-i proteja de îngheț rădăcinile și partea inferioară a tulpinii, esențiale în buna dezvoltare a copacilor. În cazul în care frigul s-a instalat deja, atunci ia pâmant din altă parte și nu mai săpa la rădăcina pomului.

O altă variantă este să îngropi baza pomilor în fân, paie sau grămezi din coceni. Totodată, poți proteja trunchiul de temperaturi scăzute extreme învelindu-l în hârtie de ziar, pânză de sac ori chiar văruindu-l (distruge și eventualii dăunatori ascunși în crăpăturile din scoarța pomului).

Mare grijă însă! Dacă optezi pentru metoda învelirii cu nutrețuri, asigură-te că în livadă nu pot ajunge animale sălbatice sau chiar domestice. Altfel, faci din pomi o țintă sigură pentru mistreți, căprioare etc.

Dacă înghețul nu a apucat încă să se instaleze în zona în care locuiești, reține că pomii au destule rezerve de apă până la primele ploi de primăvară. Așadar, doar în zilele în care pământul nu este înghețat și nici nu se anunță pe termen scurt perioade cu ger, fă o gaură mică la rădacina pomului și toarnă apă consistent. De asemenea, îndepărtează frunzele din jurul rădăcinii și bazei astfel încât să previi adăpostirea eventualilor dăunători peste iarnă.

Vezi și Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Care este distanţa de gard permisă pentru plantarea pomilor fructiferi

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii