Legislația care reglementează sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, reprezentată de Legea nr. 76/2002, oferă anumite facilități agenților economici care încadrează în muncă persoane cu șanse mici de a-și găsi un loc de muncă, scrie avocatnet.ro. În această categorie intră și șomerii care mai au 5 ani până la pensie.
Citeşte şi Sindicatele salariaţilor din sectorul agricol şi alimentar pichetează Ministerul Agriculturii
Pentru a încuraja angajarea acestei categorii vulnerabile, care este reprezentată de persoanele aflate în apropierea vârstei de pensionare, AMOFM desfășoară o campanie de comunicare la nivel național, care este organizată în cadrul Proiectului „Fii activ la orice vârstă!”.
Cei care angajează persoane care îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe toată durata angajării, până la îndeplinirea condițiilor respective, de o subvenție egală cu valoarea ISR – adică 500 de lei.
Potrivit unui comunicat remis redacției noastre din partea Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM), această sumă este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Angajatorii primesc bani lunar dacă angajează în muncă și aceste tipuri de salariați
Cei care angajează absolvenți ai unor instituții de învățământ (gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular) primesc, lunar, timp de un an de zile, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariațiilor. Mai exact, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii primesc:
-o sumă egală cu valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (500 de lei), pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
-o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei), pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;
-o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei), pentru absolvenții de învățământ superior.
În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă pe o perioadă mai lungă de timp, de 18 luni. În decursul acestui an și jumătate, absolvenții pot să urmeze o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator. În acest sens, cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională vor fi plătite din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor.
Angajarea șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau a șomerilor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale le pot aduce, de asemenea, angajatorilor o subvenție de la stat. Aceștia primesc pentru fiecare persoană în parte, lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă egală cu valoarea ISR în vigoare (500 de lei). Singura condiție este ca raporturile de muncă sau de serviciu să fie păstrate cel puțin 18 luni. Cu alte cuvinte, acești salariați nu pot fi concediați în această perioadă.
Citeşte şi ANOFM: Angajatorii care au în subordine persoane peste 45 de ani primesc subvenţii
Oferirea unui loc de muncă tinerilor cu risc de marginalizare socială cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani transformă agenții economici în angajatori de inserție. În această situație, ei beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea ISR (1000 de lei), în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. Și în acest caz, sumele de bani sunt suportate de bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Atunci când încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, angajatorul primește o subvenție lunară pe întreaga durată de desfășurare a contractului respectiv. Suma este egală, în această situație, cu 60% din valoarea ISR în vigoare. Cu alte cuvinte, angajatorii vor primi, la cerere, o subvenție de 300 de lei.
Încheierea unui contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior le aduce angajatorilor o subvenție egală cu de 1,5 ori valoarea ISR, adică 750 de lei. Suma este oferită lunar, la cerere, tot din bugetul asigurărilor de șomaj, pe întreaga durată a contractului de stagiu. Cei care integrează pe piața de muncă stagiari primesc o subvenție proporțională cu timpul efectiv lucrat de stagiar.
Firmele interesate pot obține informații suplimentare la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu sau reședință, ale căror date de contact sunt disponibile aici.