Ce salarii au angajaţii STB în 2023. Vasile Petrariu a dezvăluit că salariile de încadrare ale șoferilor STB sunt în jur de 4.000 de lei, dar aceştia pot câștiga mai mult dacă muncesc în zile de sărbătoare sau în week-end.
„La nivel de societate, într-adevăr, vorbim de aproximativ 7.000 de lei brut, venitul, care înseamnă salariul plus sporuri, din ore suplimentare, zile de sărbătoare, nopți lucrate, iar angajatul rămâne cu un salariu în mână de aproximativ 5.000 de lei. Dar repet, ia acești bani doar dacă lucrează sâmbete și duminici și sărbători legale, muncă consecutivă”, a declarat Vasile Petrariu pentru Gândul.
Citeşte şi: Dedeman oferă salarii uriașe angajaților. Ce posturi sunt disponibile și în ce orașe
Sindicaliștii STB au obținut, marți, o majorare salarială, după discuțiile de la Primăria Capitalei, iar procentul urmează să fie stabilit după alte discuții. „Am făcut un pas foarte important astăzi, am reușit să ajungem la o înțelegere. Practic, după discuția de astăzi, considerăm că acest conflict de muncă de la nivelul STB poate fi încheiat. Ne vom întâlni cu conducerea executivă a STB și vom pune la punct amănuntele cu privire la înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă”, a mai spus Vasile Petrariu, liderul sindicatului STB, la ieșirea de la Primăria Capitalei, care a precizat că „salariile vor fi corelate cu creșterea salariului pe economie, cele două etape, 2023 și 2024”.
Cu această majorare, salariul unui şofer de troleibuz ar putea ajunge la aproape 10.000 de lei. În plus, sindicaliştii cer câte 500 de lei primă de Paşte, Crăciun şi de Ziua Transportului, iar pentru concediu sau tratamente medicale, vor de la Societatea de Transport 5.000 de lei plus transport şi cazare. Şoferii şi vatamanii au blocat Capitala în ianuarie anul trecut, într-un protest ilegal, care a durat cinci zile. Au renunţat după ce STB a anunţat că angajează şoferi şi că îi concediază pe cei care nu se întorc la muncă.
RATB s-a transformat în STB, Societatea de Transport Bucureşti, în debutul anului 2018. Mai exact, în luna februarie, Consiliul General Al Municipiului Bucureşti a fost de acord cu reorganizarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti. Aceștia au schimbat forma juridică din regie autonomă în societate pe acţiuni. Acţionarii ei sunt Municipiul Bucureşti, prin CGMB, şi judeţul Ilfov, prin Consiliul Judeţean.