Potrivit unei analize a organizațiilor sindicale, nivelul salariului mediu brut este în Complexul Energetic Oltenia de aproximativ 9.000 de lei, respectiv peste 5.000 de lei net. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, spune că cel mai mic salariu din companie este de 3.500 de lei net.
Pe lângă salariul de bază, se mai calculează diferite sporuri pentru zilele lucrate sâmbăta și duminica, tichete de masă de 600 de lei și beneficii ocazionale. Este vorba de cele trei prime de peste an, cota de combustibil și voucherul de vacanță, toate cumulate fiind de aproape 10.000 de lei brut. Complexul Energetic Oltenia are în momentul de față peste 11.000 de salariați. Este cel mai mare angajator din județul Gorj și din Oltenia.
Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia sunt acuzați că nu au negociat bine noul contract colectiv de muncă. Un sindicat a reacționat pe pagina de socializare, unde a prezentat niște calcule din care rezultă că, ținând cont de toate sporurile, cel mai mic venit net depășește patru mii de lei.
Postarea Sindicatului Liber EMC Roșia: “Domnilor colegi am tot văzut pe Facebook in comentarii ca foarte mulți colegi comentează ca ei nu au salariul la CEO nici măcar 3000 lei net lunar.
Clasa 10a la CEO este de 2550 lei brut, la care se mai adaugă sporul de vechime de 25% care este maxim, spor de fidelitate 10% , spor de pericol 300 lei, spor producție 1000 lei, plus 1750 lei adaos lunar, bonuri de masa 400 RON. Cei care lucrează in termo mai au si 5,5% spor de tura dar si sporul de 87,5% de sâmbătă si duminica.
Acestea sunt câștigurile in CEO dacă aveți clasa minimă. Dar 90% dintre noi au clasele peste 20. Adică 3000 RON brut. Si acum calculam salariul la clasa 10. De la 1 Aprilie 2022.
2550 lei+1000 lei spor producție +1750 lei adaos lunar + spor pericol 300 lei + 300 lei spor fidelitate +750 lei spor vechime = 6550 lei brut lunar – 41% dările la stat = 3864 lei NET LUNAR + 400 lei bonuri de masa = 4264 lei lunar. Dar mai sunt si alte venituri de care foarte mulți uita voit.
Tot veniturile noastre anuale mai sunt si următoarele: 4 prime anuale a câte 2000 lei brut = 8000 lei anual -41 % = 4720 NET anual + 2550 lei brut voucher de vacanța – 10% = 2295 lei NET
Aduna sumele nete 4720 lei anual + 2295 lei = 7015 lei net anual de salariat , ii împărțim la 12 luni si ii adăugăm in venitul lunar 7015 lei: 12 luni = 584 lei lunar 4264 venitul lunar + 584 lei suma din alte drepturi salariale este egal 4848 lei salariat lunar.
Suma 4848 lei este calculata la clasa 10a si nu include spor de noapte de 25%, sporul de 87,5% de sâmbete si duminici lucrate de fiecare salariat, dar nici cei 5,5% spor de tura pe care îl au cei din termocentrale. Sper ca ați înțeles!”
Primele de Crăciun înapoi, decizie ANAF! Ce bugetari restituie sume uriaşe primite ilegal
Negocierile dintre sindicate și administrația Complexului Energetic Oltenia privind noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor s-au finalizat cu un plus salarial de 2.020 de lei, brut, pentru cei 11.000 de angajați, adică 1.060 de lei, net, lunar, pentru fiecare salariat, în primăvara anului trecut.
Sindicatele din CEO vor să vadă Bugetul pe 2023
Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia vor să vadă proiectul de buget pe anul viitor. Acest lucru va fi solicitat vineri, la ședința cu administrația colosului energetic și la care a fost invitat să participe și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că solicitarea proiectului de Buget de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2023 nu este întâmplătoare.
Aceasta este corelată cu anunțul administrației că societatea va înregistra anul acesta profit, dar și că anul viitor este prognozată o producție de cărbune și de energie electrică la fel ca în 2022. Sindicatele sunt interesate în mod special de componenta „fond de salarii”.
De cuantumul fondului de salarii vor depinde negocierile dintre sindicate și administrație cu privire la potențiale creșteri de venituri pentru mineri și energeticieni în 2023. De altfel, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au cerut administrației acordarea unui adaos de 450 de lei la salariu, începând cu 1 ianuarie 2023, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut. Sindicatele vor să solicite și creșteri de salarii anul viitor, care să acopere măcar inflația de peste 15%.
Miron Cozma: „Cum se poate ca acești lideri de sindicat care au permis ca acești mineri să meargă așa la muncă?”
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a explodat după accidentul din Gorj în care trei mineri au murit și alți zece au fost răniți. Cozma acuză că mașina era plină cu muncitori transportați fără centuri de siguranță și spune că sindicatele sunt de vină fiindcă nu au negociat corect pentru muncitori.
„În acea mașină se aflau peste 30 de persoane care mergeau la muncă în condițiile acelea de drum. Cum se poate ca acești lideri de sindicat care au permis ca acești mineri să meargă așa la muncă. Dacă guvernul nu îi face responsabili pe acești lideri de accident, eu voi face plângere la DNA. Acolo se discută despre renegocierea contractului de muncă pe 2023 și se discută despre protecția muncii. Dacă ele nu există, dau în judecată sindicatele pentru omor!” , a declarat Cozma la România TV.
Un accident de muncă soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc marţi, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexul Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari. O tanchetă care transporta mai mulţi angajaţi ai Carierei s-a răsturnat după ce, conform unor surse, ar fi rămas fără frâne.
Directorul Sucursalei Miniere de la CEO Oltenia a demisionat în urma accidentului de la cariera Jilţ Sud / Doi şefi ai carierei, schimbaţi din funcţie
Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, primele măsuri administrative în urma accidentului care a dus la decesul a trei persoane şi rănirea altor zece. Doi dintre şefii carierei Jilţ Sud au fost schimbaţi din funcţie, în timp ce directorul Sucursalei Miniere a demisionat.
”În urma evenimentului care a avut loc în data de 17.01.2023, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din functia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie”, a transmis, miercuri, CEO Oltenia, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că Ion Paraschivu a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Directia Productie si director adj. mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea in cadrul sectorului minier incepand din anul 1990.
”De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de sef UMC Jilţ a domnului Dancau Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe aceasta functie, precum si schimbarea din functia de sef al Carierei Jilt Sud a domnului Grecu Sorin si numirea in aceasta functie a domnului Turtoi Tiberiu”, a mai transmis compania.
Viorel Vulpe a deţinut funcţia de inginer şef Productie la Sucursala Miniera si, anterior, sef Unitate Minera Jilt Nord, iar Tiberiu Turtoi a detinut functia de sef schimb Sector.