Profesorii din învăţământul preuniversitar cu studii superioare şi grad didactic I vor avea salariile de bază între 1.975 şi 3.470 lei, cei cu gradul II vor câştiga 1.758-3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei şi vor putea ajunge până la 2.920 lei.
Pentru profesorii cu studii de scurtă durată, la vechime şi gradaţie maximă, salariul va fi până la 2.797 lei, iar pentru debutanţi va fi cuprins între 1.350-1.681 lei.
Pentru grad didactic I, salariul de bază al unui învăţător su studii superioare de lungă durată va fi cuprins între 1.758-2.797 lei.
O învăţătoare sau educatoare cu studii de nivel liceal şi gradul didactic I va porni cu salariul de bază de la 1.320 lei şi va putea ajunge la 1.949 lei, în timp ce pentru debutanţi salariul va fi între 1.270-1.581 lei.
Suplinitorii, cu studii liceale și fără pregătire de specialitate, vor avea salarii de bază cuprinse între 1.280-1.669 lei.
Personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferențierea pe zone și localități se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Personalul didactic de predare și conducere din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariului de bază.
Personalul didactic din învățământ beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar, respectiv al instituției de nivel superior, și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare și a viitorilor învățători, institutori și profesori beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat și calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenților practicanți, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore pe săptămână.
Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2 – 4 clase de elevi în învățământul primar primește o indemnizație pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creștere salarială, după cum urmează:
– pentru 2 clase de elevi, o creștere cu 2 clase de salarizare succesive celei deținute (5%);
– pentru 3 clase de elevi, o creștere cu 3 clase de salarizare succesive celei deținute (7,5%);
– pentru 4 clase de elevi, o creștere cu 4 clase de salarizare succesive celei deținute (10%).
Personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar beneficiază de o creștere de 10% a salariului de bază.
Pentru activitatea de diriginte efectuată de personalul didactic angajat cu minim jumătate de normă în sistemul de învățământ, creșterea aferentă se calculează la nivelul prevăzut pentru norma întreagă.
Un profesor universitar cu gradaţie maximă şi vechime peste 25 ani va câştiga un salariu de bază de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de bază de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de bază de până la 2.797 lei, potrivit proiectului de ordonanţă
Un rector va avea un salariu de bază de maximum 9.605 lei, un decan de 8.345 lei, iar un şef de catedră de 7.889 lei.
Sindicaliștii din învățământ nu sunt mulțumiți de salariile prevăzute în document, motiv pentru care au anunțat că sunt gata să iasă în stradă.
Sindicaliștii din învățământ susțin că în proiectul de ordonanţă de urgenţă nu se regăsesc lucrurile pe care le-au negociat la Ministerul Muncii. „Este o diferenţă enormă între ceea ce s-a negociat anul trecut şi discuţiile care s-au purtat cu Ministerul Muncii anul acesta”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, pentru Digi 24.
Nistor a mai spus că este posibil să se ajungă la proteste, din această cauză. „Dacă cineva îşi imaginează că un salariu de 3.400 brut înseamnă o recunoaștere a importanţei acestei categorii socio-profesionale se înşală amarnic”, a spus acesta.