În urma deciziilor Executivului de supraimpozitare și taxare a unor salarii cu mult peste medie, dar și implementarea impozitului în unele domenii de activitate unde, până acum, nu se aplicau taxe, salariile din construcții, agricultură și industria alimentară au suferit modificări drastice.
Citește și: Cât câștigă o secretară care lucrează part-time. Salariul oferit este cât se poate de tentant
Potrivit unui comunicat al Executivului, în sectorul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei, scrie Agerpres.
„Astfel vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate”, se explică în comunicat.
Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele şi patronatele, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi pentru Dialog Social, a indicat sursa citată.
„În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
O altă veste proastă din partea Guvernului, de această dată pentru bugetari, este că se taie al 13-lea salariu, dar și prima de Crăciun. Potrivit ministrului Finanţelor, cei care nu respectă noile măsuri de austeritate vor fi sancționați. Mai exact, în ultimele două luni din an, angajații de la stat nu vor primi decât salariu, fără acele bonificații acordate la finalul anului.
Fie că este vorba despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu, în unele cazuri, sau cadouri pentru copiii angajaților, nimic dintre acestea nu vor mai fi valabile în luna decembrie. Executivul spune că își dorește să facă o economie de 8 miliarde de lei, în condițiile în care este penurie de bani la bugetul de stat. Atunci nu vor trebui nici angajații de la stat să poată primi prime sau al 13-lea salariu. Ba mai mult, avertizează ministrul de Finanțe, în cazul în care unele, fie că este vorba despre companii ale statului sau ministere sau primării, vor îndrăzni să dea astfel de prime la final de an, atunci cei care le-au dat vor fi sancționați, iar primele vor trebui să fie recuperate.