Salariul minim legal (Mindestlohn) există în Germania de nouă ani, iar 2024 a adus o nouă majorare a acestuia. Astfel, în prezent, Germania este a doua țară din Uniunea Europeană (UE) cu cel mai mare salariu minim garantat prin lege – 12,41 euro pe oră, potrivit Ministerului Muncii de la Berlin. Următorul pas este creșterea salariului minim la 12,82 euro, la începutul anului viitor. Pentru angajații care lucrează cu normă întreagă, asta înseamnă o creștere a salariului la aproximativ 2.200 de euro brut pe lună. Ce salariu are o româncă în Germania, ca muncitor necalificat?
O tânără plecată de opt ani din România în Germania a relatat pe TikTok câți bani încasează la Mcdonald’s. Românca a povestit că face de toate în bucătărie, fiind o muncă solicitantă.
Fără să spună unde anume în Germania lucrează, internauta a recunoscut că salariul ei este acum 2400 de euro, după opt ani de muncă în această țară europeană.
Cristina muncește la un Mcdonald’s din Germania de opt ani și ia 2400 de euro salariu. În videoclipul din mediul online, tânăra este întrebată de un român, probabil iubitul ei, dacă se descurcă cu acești bani, iar răspunsul este afirmativ.
Potrivit spuselor ei, chiria la casă o costă 450 de euro, locuind cu sora ei, cu care împarte cheluielile. Cei doi susțin că, dacă ești mână largă, banii se duc repede, deci chibzuința este secretul ca să duci un trai decent într-o țară ca Germania.
„La inceput a fost greu”, a conchis românca.
Sinceritatea femeii a provocat un val de comentarii pe TikTok, mulți nefiind de acord cu spusele ei:
„De unde 2400..doar pe doua luni” / „nu cred că ea 2400 căci eu lucrez la mecc și nam luoat Nici odată 2400 si lucrez și eu de 7ani la mecc” / „eu am 2 ani ajutor de bucătar ‘și am 2600 net” / „Eu iau acum după 4 ani 2400”, sunt doar câteva dintre mesajele postate de români în mediul online.
Salariul minim legal în Germania este destinat tuturor muncitorilor cu vârsta de peste 18 ani. Totuși, există excepții: