Pandemia de Sars-Cov2 a afectat profund sectorul HoReCa, iar efectele se simt chiar și în prezent. Acest lucru este valabil la nivel general, iar majoritatea angajațiilor se confruntă cu probleme atunci când încearcă să își găsească un job în domeniu. În căutarea unui mediu de lucru mai stabil și a unui salariu mai mare românii aleg să plece peste hotare. Cât câștigă un ospătar în străinătate?
În Spania, de exemplu, un ospătar poate ajunge să bage în buzunar și 1800 de euro pe lună, iar cerințele pentru angajare sunt cât se poate de ușor de îndeplinit:experiență minimă în domeniu, abilități de lucru în echipă, persoană dinamică, disponibilă din aprilie până în octombrie, responsabilitate, seriozitate. Pentru acest salriu va trebui să lucrezi 8h/zi, contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, cazare asigurată pe timpul contractului și o masă pe zi.
Pe de altă parte, în Germania, un bucătar,ajutor de bucătar sau ospătar, care lucrează la un hotel, de exemplu, poate câștiga 1.600 de euro pe lună. În acest caz vorbim de un hotel de 4 stele din Germania, care oferă peste 20 de locuri de muncă (cameriste/cameriști/ospătari/ajutori de bucătari). O sumă mai mică va câștiga un ospătar camping resort de 4 stele din Spania: 1.150 euro pe lună, conform anunțului de pe ro.jooble.org.
Ospătarii pot ajunge să câștige bani frumoși și la noi în țară. Anunțurile postate pe site-urile de recrutare arată faptul că salariile pornesc de la 2.300 de lei pe lună și pot ajunge până la 4.000. Însă nu salariul este cel care îi motivează pe candidați să opteze pentru această meserie, ci bacșișul, care aduce câștiguri semnificative ospătarului. Ospătăria este o meserie care se învață destul de usor, în doar câteva luni. Apoi, la locul de muncă, important este să ai lângă tine un coleg cu experiență, de la care să înveți toate secretele. Ulterior, dacă ești serios, poți căștiga bani frumoși. În continuare, vă prezentăm ce salariu are un ospătar din cluburile de fițe din București și la ce sumă ajunge cu tot cu bacșiș.
„Cred că viitorul sună astfel: cei care învaţă o meserie vor câştiga bani foarte mulţi fiindcă aceste meserii sunt extrem de bănoase dacă vorbim de venituri, cred că veniturile sunt undeva la peste 1.000 de euro pentru fiecare lucrător din această industrie”, descrie Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill, care operează cel mai mare lanţ românesc de restaurant, viziunea sa asupra angajaţilor din industria în care activează.
Pe perioada iernii, în cadrul grupului pe care îl conduce lucrează 1.350 de angajaţi, iar pe perioada verii, datorită teraselor, numărul ajunge la 1.600. Deficitul de personal al companiei este astfel de 5% şi este reglabil, potrivit lui Mischie.