În România, biserica se bucură încă de multă încredere în rândul populaţiei. Preotul este văzut ca un lider în comunitate şi mulţi se întreabă ce venituri are un preot şi dacă este profitabilă o altfel de meserie.
Potrivit grilei de salarizare pe 2024, salariile de bază ale preoților variază în funcție de gradul de încadrare și de studii, între 3.550 și 4.000 de lei brut. Însă în capul listei stă Patriarhul Daniel.
Spre exemplu, un preot debutant cu studii medii primește un salariu de bază de 3.550 de lei, iar la polul opus se află, însă, Patriarhului Daniel al cărui venit lunar ajunge la circa 25.000 lei brut, un venit comparabil cu salariul președintelui Senatului sau al președintelui Camerei Deputaților.
Potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, un preot cu studii superioare, de gradul I, câștigă un salariu de bază de 4.000 de lei.
Conform aceluiași document, un preot cu gradul II de pregătire (tot studii superioare) are un salariu de 3.900 de lei, în timp ce un preot cu statut definitiv (studii superioare) beneficiază de un venit de bază de 3.850 de lei.
În cazul unui preot cu studii superioare debutant, salariul de bază este de 3.700 de lei.
Potrivit legii, condiţiile de ocupare a funcțiilor se stabilesc prin hotărâre de Guvern. Salariile de bază sunt prevăzute pentru gradaţia 0. Salariile de bază pentru gradaţiile 1-5 se determină prin majorarea salariilor de bază pentru gradaţia 0 potrivit prevederilor art. 10 din prezenta lege, potrivit Gandul.
Salariile preoților din România: