Ce salariu are un profesor în Italia: ”Mai bine lucrez într-o fabrică”

Nu doar profesorii din România se plâng că munca lor nu este apreciată și nu sunt plătiți coresponzător pentru efortul lor de a învăța și educa elevii. Și în alte țări europene există această problema. De exemplu, o învățătoare care predă la o școală primară din Torino își exprimă frustrările cu privire la veniturile insuficiente care îi pun viața într-o permanentă incertitudine financiară.
Alina Costache
15 sept. 2024, 23:59
Ce salariu are un profesor în Italia: ”Mai bine lucrez într-o fabrică”

Salariile mici din educație sunt o problemă acută și în Italia. În prezent, salariul mediu al profesorilor italieni se situează la aproximativ 1.500 de euro pe lună, o sumă care nu le permite acestora să trăiască în condiții de confort.

Anna Gamboni, care a lucrat timp de cinci ani în sistemul de învățământ privat înainte de a deveni titular în sectorul public, a vorbit despre această situație.

Citește și: Salariile profesorilor cresc cu 20%. Formula de calcul prin care veniturile dascălilor se majorează

„Înainte, am început în școlile publice, dar munca într-un mediu precar nu era ușoară. Am decis să trec în sectorul public pentru mai multă securitate și pentru a avea posibilitatea de a accesa un credit ipotecar pentru a-mi cumpăra o casă”, a spus Anna Gamboni. Cu toate acestea, ironia soartei face ca acum să câștige mai puțin decât înainte, ceea ce o determină să se întrebe dacă nu ar fi mai bine să lucreze într-o fabrică, unde salariile sunt mai mari, potrivit stiridiaspora.ro.

 

Profesorii din Italia, mai prost plătiți decât alți angajați cu studii superioare

În Italia, profesorii câștigă aproximativ 74% din veniturile altor lucrători cu o diplomă universitară. Pentru Anna Gamboni, salariul de 1.500 de euro nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile. Aproape jumătate din venitul său se duce pe ipoteca pentru locuința sa, în timp ce cealaltă jumătate este destinată taxelor universitare ale fiicei sale. În plus, sistemul ISEE nu îi permite să beneficieze de reduceri pentru aceste taxe, ceea ce îngreunează și mai mult situația financiară a familiei.

Citește și: Ordonanţa austerităţii. Se opresc toate angajările, iar banii necheltuiţi pentru proiectele cu fonduri UE, PNRR și fonduri bugetare sunt luați de guvern. Interzis la cheltuielile cu mobilier, mașini, consultanță, training. Vestea bună este că mulţi români pot scăpa de datoriile la stat până la sfârşitul anului

Pentru a compensa veniturile insuficiente, Gamboni lucrează și ca educatoare comunitară, o activitate care îi aduce o rambursare de 200 de euro.

„Este una dintre puținele activități care sunt compatibile cu programul meu, dar este doar o mică parte din ceea ce îmi trebuie pentru a supraviețui”, spune ea. În ciuda acestor dificultăți, Gamboni rămâne dedicată profesiei sale și pasionată de educația elevilor săi, având în vedere impactul semnificativ pe care îl are asupra viitorului acestora.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care scapă de singurătate în octombrie. Iubirea este la un pas de ele
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Cod portocaliu de ploi în Galați: cantități semnificative de precipitații în mai multe localități
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...