Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

Un șofer din ministerul educației câștigă la fel de mulți bani ca un profesor cu 25 de ani vechime. Această problemă a fost sesizată încă din 2020, însă Ministerul nu a schimbat nimic până în acest punct. Iată cum e posibil acest lucru.
Alina Costache
19 apr. 2023, 15:47
Ce salariu are un șofer din Ministerul Educației. Câștigă mai mulți bani decât un profesor

Conform grilei de salarizare publicate de către Ministerul Educației, indemnizația lunară brută câștigată de un șofer, în luna martie, a fost de peste 5.000 de lei. În ultimul an, conform situației veniturilor salariale din instituție, acest șofer a beneficiat de o majorare salarială de 760 de lei. Această majorare reprezintă un procent de 17,5% comparativ cu indemnizația primită în luna martie a anului 2022. Cu alte cuvinte, suma la care a ajuns, în final, șoferul este egală cu cea pe care o câștigă un profesor aflat în apogeul carierei sale, conform Legii 153/2017.

Citește și: Șofer român de camion arestat în Franța și amendat cu 1 milion de euro. Mașina bărbatului era plină cu plante de canabis

Mai concret, șoferul care apare pe grila de salarizare a Ministerului Educației primește o indemnizație lunară de 5.090 lei, sumă la care se mai adaugă un spor pentru condiții vătămătoare, în valoare de 410 lei. La final, acesta bagă în buzunar 5.500 de lei pe lună. Trebuie subliniat faptul că pentru acest post sunt necesare doar studiile medii, adică liceul.

Pe de altă parte, un profesor cu studii superioare de lungă durată, care are gradul I didactic și o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut de 5.517 lei, iar cel cu o vechime între 20 și 25 de ani beneficiează la finalul luni de un salariu brut de 5.101. Aceste sume se referă la luna martie, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.

Cum a ajuns un șofer să fie mai bine plătit decât majoritatea profesorilor

Această problemă a șoferului a fost semnalată de către jurnaliștii de la Edupedu.ro, încă din anul 2020. La momentul respectiv, Monica Anisie deținea funcția de ministră a Educației. Aceasta a reacționat pe pagina sa de Facebook spunând că „s-a constat că un șoferare salariul brut la nivelul unui profesor”.

Mai mult, Anisie spunea că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”. Cu toate că ministra vorbea despre „ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, lucrurile au rămas neschimbate.

Actuala deținătoare a funcției de ministă a educației, Ligi Deca, a declarat recent că salariile profesorilor ar trebui să crească cu 60%, dacă vor fi luate în considerare grilele pe care Ministerul Educației le-a trimis către Ministerul Muncii pentru viitoarea lege a salarizării unitare.

Ligia Deca a eliminat din proiectele legilor educației alineatul care prevedea salarizarea profesorilor debutanți la nivelul salariului mediu pe economie. Amintim că sindicatele sunt în plin proces de adunare de semnături pentru declanșarea unei greve generale în sistemul de educație pe 22 mai, printre revendicări fiind și majorarea salariilor cu 60%.

Citește și: Un șofer de autocamion a găsit o grenadă într-o parcare de pe DN 6, după ce a oprit să se odihnească

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'