Ce salariu are un şofer STB. Greva angajaţilor STB, care vor salarii mai mari deşi acestea au crescut deja cu 10% în 2021, au blocat Bucureştiul joi dimineaţă. Directorul STB susţine că dacă ar majora din nou salariile, compania ar intra în insolvență.
Vasile Petrariu, lider de sindicat, îl contrazice pe directorul STB şi spune că salariile angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti nu sunt atât de mari, în comparaţie cu munca pe care o fac.
„Am auzit de la colegi că acest domn director general, aşa cum a făcut şi în 2010, a spus că salariile sunt foarte mari la STB S.A. Salariul unui conducător de vehicule este în jur de 4200 de lei. În condiţiile în care el lucrează sâmbetele, duminicile, sărbători legale, ore suplimentare, el nu ia mai mult de 3000-3500 net. Asta înseamnă, cu 40%, în jur de 5000-6000 de lei brut. Dacă ăsta este un salariu foarte mare, în condiţiile în care omul ăla nu are liber, se scoală la 3.00 dimineaţa şi ajunge acasă la 3.00-4.00 după amiază, atunci înseamnă că aşa o fi. Dar cel care prestează serviciul este cel mai în măsură să aprecieze dacă banii ăia pe care îi câștigă munciţi suplimentar sunt suficienţi sau nu.
Salariile la TPBI (minimul de salarizare) – eu vă spun nişte informaţii de acum doi ani – sunt 5000 de lei. Un director general de la TPBI avea până la maxim 30.000 de lei. Un şef de serviciu la STB S.A are maximum 7000 de lei salariul, iar la TPBI are peste 10.000 de lei. Un şef de birou, de asemenea, are, aici, în jur de 6000 de lei. Acolo, are până în 10.000 de lei. De ce? Noi suntem prestatori şi ei sunt cei care ne coordonează şi ei au salariile triple faţă de noi. Mai mult, media veniturilor brute recunoscute de cei de acolo este peste 9600 de lei”, a spus Vasile Petrariu.
Pe de altă parte, datele obţinute de jurnaliştii de la Hotnews arată că salariile plătite de STB angajaţilor în luna decembrie a anului 2021 au fost următoarele:
Un șofer de autobuz a câștigat între 2.694 lei și 7.801 lei net, în funcție de câte ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare. Majoritatea au încasat însă între 4.500 și 5.500 de lei. La salariul net s-au adăugat prime și/sau sporuri.
Un șofer de troleibuz câștigă lunar între 3.152 lei și 8.065 de lei. Media este de 5.570 lei net, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
Un vatman câștigă între 2650 și 7.767 lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 lei.
La aceste salarii se adaugă și tichete de masă, care pot ajunge până la 440 de lei pe lună. Aceste date nu includ primele.
Alte salarii:
– director general – 17.334 lei
– sef de serviciu până la – 11. 000
– inginer șef – până la 11.000 lei
– casier centru reîncărcare carduri – până la 4.816 lei
– mecanic auto – până la 4.958 lei
– lăcătuș – până la 4.889 lei
– sudor – până la 4.396 lei
– strungar – până la 4.534 lei
– agent de securitate – până la 3.409 lei.
Reamintim că sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.
Nicuşor Dan a declarat, joi dimineaţă, că greva angajaţilor de la Societatea de Transport Bucureşti este una ilegală şi afectează sute de mii de bucureşteni.
„Avem o greva la STB, o actiune foarte gravă care ii afectează pe bucuresteni, copii care trebuie sa mearga la scoala, oameni care trebuie sa mearga la serviciu. Este o greva ilegala. In primul rand suntem in stare de alerta si nu se fac greve. Exista o obligatie legala sa fie asigurata o activitate de o treime, lucru care nu se intâmplă. Actiunea in instanta este scrisa, depusa de STB.
Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o greva politică. Fac apel la soferi sa inteleaga gravitatea actiunilor lor, să reia activitatea pentru ca afecteaza viata sutelor de mii de bucuresteni. Sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aștept la discuții, aștept să desemneze reprezentanții prin care să stăm de vorbă.
În ceea ce privește STB, am făcut foarte multe eforturi pentru a ține în viață această companie care era aproaope în faliment, cu o datorie de peste 1,3 miliarde de lei. După cum știți, aproape toată flota STB este sub sechestrul ANAF. Cu ajutorul Guvernului am reușit să micșorăm această datorie a STB, care acum este de doar 760 de milioane de lei, adică aproape la jumătate.
Această societate trebuie optimizată și nu vom la a a face acest lucru. Vom continua să facem acele controale pentru ca mașinile să plece la timp din stații, pentru ca bucureștenii să nu fie afectați, de asemenea vom continua să eficientizăm cheltuirea bugetului STB, în așa fel încât banii plătiți de bucureșteni să se reflecte în calitatea serviciilor”, a declarat joi dimineaţă primarul Capitalei.