Ce salariu are un vânzător de înghețată la mare. Atrași de ideea de a-și câștiga propriii bani, mulți studenți aleg să se angajeze pe perioada verii, atunci când oricum sunt în vacanță. Practic, tinerii care merg să lucreze vara pe litoral îmbină utilul cu plăcutul: câștigă bani de buzunar, dar se și relaxează la mare.
Potrivit unui anunț al unui operator economic de la mare, un vânzător de înghețată poate câștiga și 3.500 de lei pe lună. Pe lângă acești bani, angajatul mai primește și procent din vânzări.
Majoritatea antreprenorilor care au afaceri care își desfășoară activitatea pe litoral au ajuns la concluzia că cel mai eficient este să apeleze la lucrători din Asia, datorită faptului că sunt muncitori și loiali.
„E foarte bine. Nu ştiu cum am supravieţuit patru ani aici, dar îmi place aici. Toţi oamenii sunt buni cu mine. Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia. Îmi doresc să stau aici cât mai mult timp. Vreau să fiu aici. M-am adaptat în România”, a declarat Ahmed, ospătar venit din Sri Lanka.
Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună.
Mulți patroni oferă pachete salariale atractive pentru cei care vin să lucreze la mare în sezonul estival. Cu toate acestea, românii nu se îngrămădesc la angajare.
Cu lipsa de personal se confruntă şi mulți administratori de plajă, deşi oferta este mai mult decât atractivă. Spre exemplu, cei care închiriază șezlonguri pot câștiga sume destul de mari de bani, la care se adaugă și bacșișul.
“Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draft într-un pahar”, a explicat un administrator de plajă pentru Observator