Probabil vă gândiți că pentru o astfel de muncă riscantă pompierii au salarii uriașe. În anul 2022, spre exemplu, salariul unui pompier variază între 1.661 de lei și 3.585 de lei pe lună. După acumularea unei experiențe de 5 ani în acest loc de muncă, salariul se situează între 1.738 de lei și 3.643 de lei pe lună. Pentru o săptămână de lucru care are 40 de ore.
Un pompier cu normă întreagă lucrează 42 de ore pe săptămână. Se lucrează în ture, sunt ture de zi și de noapte pentru că trebuie acoperit serviciul de 24 de ore.
Un astfel de loc de muncă e solicitant și stresant, tocmai de aceea e necesar ca cei care lucrează să rămână în permanență în formă fizică și psihică. Pompierii trebuie să poată lucra în orice condiții și pe orice fel de vreme.
Dacă vorbim despre salariul unui pompier din brigada ISU din București, unde sunt cele mai mari salarii din sistemul serviciilor de urgență, lucrurile se schimbă. În urmă cu câțiva ani, pompierii aveau un salariu de bază foarte mic, de doar 1.340 de lei. În 2018 a crescut la 1.717 lei. Și la brigada ISU din București, salariul fiecăruia se calculează în funcție de post.
În 2019, o persoană care nu ocupă o funcție de comandă avea un salariu care pornea de la 1.400 de lei, în timp ce un ofițer câștigă și 7.700 de lei.
Salariile pompierilor au fost majorate din 2020 fiindcă li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate. Veniturile au crescut cu 25% din salariul minim brut pe țară. Adică o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, suma brută.
Un an mai târziu, în 2021, pompierii români au primti o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să lucreze.
Citește și Incendiu violent la o fabrică de mezeluri din Prahova. Doi pompieri au fost răniţi
Citește și Incendiu puternic în Bacău. Flăcări uriaşe au cuprins un depozit. Pompierii intervin de urgenţă