Odată cu promovarea show-urilor TV culinare, din ce în ce mai mulți dintre români testează în propria bucătărie și se înscriu la cursuri de profil, pentru a pune în practică ceea ce au văzut și au învățat.
Cei care se orientează către profesia de bucătar nu mor de foame. Nici la propriu, nici la figurat. În România, un angajat aflat la început de drum, pe poziția de ajutor de bucătar, are un venit salarial care variază, în medie, între 500 și 700 de euro pe lună, potrivit datelor de pe comparatorul de salarii al Ejobs.
„Rolul unui ajutor de bucătar este de a participa activ la prepararea meniurilor şi a preparatelor zilnice, la menţinerea ordinii şi curăţeniei în bucătărie, astfel încât toate exigenţele din domeniu să fie îndeplinite.
Este o poziţie pentru o persoană pasionată de arta culinară, candidatul ideal având studii medii, cunoştinţe culinare de bază şi cunoştinţe despre norme şi aplicarea lor în folosirea şi stocarea ingredientelor şi a produselor alimentare.
Totodată, sunt apreciaţi candidaţii cu atenţie deosebită la detalii, capacitate bună de organizare, rapiditate în realizarea sarcinilor, rezistenţă fizică şi psihică. Cele mai multe poziţii deschise pe platformă pentru acest rol sunt în Constanţa, Cluj, Bucureşti, Braşov şi Iaşi, iar salariul net este cuprins în intervalul 500 – 700 euro pe lună, în medie”, a comentat Ana Vişian, marketing manager în cadrul BestJobs.
De asemenea, se oferă și beneficii extrasalariale și bonusuri specifice, precum: tichete de masă, creşteri salariale corelate cu vechimea şi implicarea la locul de muncă, prime de sărbători şi decontarea transportului.
În prezent, 521 de posturi vacante pentru poziţia de ajutor de bucătar sunt disponibile pe platforma BestJobs dintr-un total de 35.000 de anunţuri de angajare active. Pentru această poziţie, cele mai mult anunţuri sunt în Constanţa, Cluj, Bucureşti, Braşov, Iaşi.
Totuși, salariile din țara noastră sunt de trei-cinci ori mai mici decât cele din centrul și vestul Europei. Pentru aceeași poziție, românii pleacă în afară și primesc un salariu net lunar de 3.000 de euro. Salariul unui bucătar șef poate începe de la 5.000 de euro și poate trece de 10.000-20.000 de euro, în funcție de local și de renumele maestrului în gastronomie.