Plafonul de salarizare din mediul educațional a ajuns la maximul posibil în acest moment, În aceste condiţii, conform actualei grile de salarizare, un profesor debutant încasează în 2023 un salariu de aproximativ 2.400 de lei, dacă are superioare de lungă durată.
Salariile mici reprezintă, în fapt, cauza majoră a intrării în grevă a corpului profesoral din România. Începând cu 2019, era prevăzut un prim procent al majorărilor de 15%, ulterior de 12, respectiv 10%, dar aceste majorări nu au mai avut loc, după pandemia de Covid şi după criza generată de războiul din Ucraina.
Astfel, atât cadrele din preuniversitar, cât și cele din mediul universitar au votat în proporție de 80% intrarea în greva generală.
Cert este că, până acum, salariile din învățământ nu au fost majorate, cel puțin nu așa cum prevedea cadrul legal din Legea Salarizării.
În lista de revendicări, publicată de sindicatele din învăţământ, prioritară este majorarea salarială.
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, apare la primul punct al solicitărilor.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei, este convinsă, însă, că se vor găsi soluții pentru rezolvarea acestor revendicări.
„Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”, a declarat Ligia Deca.
Toate sindicatele din învăţământ au anunțat declanșarea grevei generale, începând cu data de 22 mai.