Desigur, în spitale nu lucrează doar cadre medicale. În caz că vă întrebați ce salariu primește o femeie de serviciu la un spital din București și care sunt diferențele dintre public și privat, veți afla acest lucru în rândurile de mai jos.
Așa cum era de așteptat, în sistemul privat salariile sunt mai ridicate, dar se și muncește mai mult. Recent a apărut un anunț pe site-urile de recrutare că sunt mai multe posturi libere în cabinetele medicale. Se caută personal pentru curățenie, dar și pentru camerele pacienților.
Programul e full-time, de opt ore, iar salariul e de 1.800 de lei pe lună. Cei care aplică trebuie să știe faptul că se lucrează în ture.
„Spitalul Monza București angajează în condiţii foarte bune de lucru, personal la curăţenie, atât pentru cabinete medicale, camere pacienţi, cât şi pentru săli de operaţie.
Program de lucru de 8 ore, în ture, ore suplimentare achitate extra, bonusuri de motivare, asigurări medicale private, bonuri de masă. Flexibilitate şi cadru de lucru excelente. Salariu 1800 ron cu bonuri de masă”, se arată în anunţul respectiv.
La privat, o femeie de serviciu câștigă între 2.000 și 3.000 de lei, conform unui site de angajări.
În spital, salariul unei infirmiere de la ATI începe de la 2.719 lei și ar putea ajunge la 5.298 de lei, în care intră și sporuri și indemnizații. O infirmieră de la UPU încasează 4.000 de lei, cu 100 de lei mai puțin decât salariul șefului biroului de achiziții contracte. O asistentă medicală ia între 4.150 și 5.197 de lei, la care se adaugă sporul de vechime, de toxicitate.
Salariul unui medic rezident a fost mărit potrivit normelor intrate în vigoare în martie 2018, iar absolvenții de studii în domeniul medical care obțin punctajul minim de promovare de 60% îşi vor alege, în funcţie de nota obținută, locurile şi posturile din cadrul fiecărei specialităţi, iar salariul va crește de la un an la altul.
Astfel, în primul an de rezidenţiat salariul unui tânăr absolvent de Medicină este de 5700 de lei brut. Acest salariu creşte în fiecare an, astfel încât în al doilea an ajunge la 6100 de lei brut, iar în cel de-al treilea an pot ajunge să aibă un venit brut de 6700 de lei lunar, adică aproape 4000 de lei lunar net. În al patrulea şi al cincilea an de rezidenţiat salariul ajunge la 7300 de lei brut, ceea ce înseamnă că un venit net de aproape 4300 de lei, în timp ce în ultimii ani de rezidenţiat venitul brut urcă la 7900 de lei, adică puțin peste 4600 de lei net.