Majoritatea părinților din România sunt nevoiți să lucreze și nu au suficient timp pentru a avea grijă de copiii lor. De aceea, bonele au ajuns să fie la mare căutare la noi în țară, iar salariul pe care o bonă îl primește nu este deloc unul mic.
Tot mai multe românce își caută un loc muncă stabil, ca bonă, dar nu mai cele cu experiență în domeniu găsesc cu ușurință un job bine remunerat. Cele care aleg să lucreze conform unui program normal, de opt ore pe zi, primesc sume frumușele.
Potrivit unui anunț postat pe potalul Jobble, salariul oferit pentru meseria de bonă este cuprins între 1.120 – 1.240 euro/lună. Aceasta ar trebui să aibă grijă de copii cu vârste cuprinse între 0 – 4 ani.
Citește și: Lege: părinții care postează la foc automat poze cu copiii pe internet vor fi aspru sancționați
Suma respectivă vine și cu obligații, precum cunoașterea limbii engleze, cel puțin nivel începător, experiență în domeniu și referințe de la foștii șefi. Copilul trebuie să fie supravegheat în permanență, pentru ca cel mic să fie mereu în siguranță.
Studiile în învățământul preșcolar, absolvirea unor cursuri de specialitate, acreditările și certificările în domeniul îngrijirii copiilor, pedagogia, prim-ajutor, disponibilitatea de efectuare a orelor suplimentare sau chiar desfășurarea activității în weekend, atunci când este cazul, sunt considerate avantaje.
Totodată, o bonă trebuie să organizeze activități stimulative specifice vârstei, precum:
- pentru stimularea vorbirii (se vor denumi animale, culori, obiectele pe care le vede și le va putea identifica în mediul său de viața – interior și exterior- se vor descrie imagini din cărți etc);
- pentru a căpăta stabilitate și siguranță în mersul independent (inclusiv prin jocuri de cățărat în locurile special amenajate, acasă și în parcuri);
- pentru stimularea motricității fine (jocuri care îi vor solicita apucarea unor obiecte de mici dimensiuni: legouri mari, căsuțe și cuburi cu activități, jocuri de sortare etc);
- pentru stimularea motricității grosiere: exerciții ușoare pentru a dezvolta toate zonele mari de mușchi și a îmbunătăți coordonarea, jucării de tras-împins (în curte, la locul de joacă), jocuri muzicale care implică dans și realizarea unor mișcări pe versuri, activități cu mingea (de prins, de aruncat și de lovit cu piciorul), mersul pe tricicletă, mașinuțe etc;
- pentru dezvoltarea cognitivă: jocuri pentru stimularea atenției, deprinderea înțelegerii ca obiectele continuă să existe și dacă acestea se află în afara spectrului vizual;
- pentru dezvoltarea emoțională, copilul va fi antrenat în a interacționa cu alți copii în parc, kids cluburi, la locul de joacă etc.
Citește și: Oana Roman se face profesoară. Ce materie va preda la școala unde învață fiica ei: „Am hotărât cu directoarea”
Ce alte cerințe au părinții:
- Pregătirea meselor copilului conform meniului și programului de mese stabilit de părinți și hrănirea copilului.
- Punerea copilului la somn conform programului stabilit de părinți.
- Activități zilnice de curățenie în camera copilului și la locul de joacă exterior (dezinfectare jucării, așezare și organizare jucării etc).
- Spălarea și călcarea hainelor copiilor.
- Sterilizare biberoane.
- Însoțirea copilului la plimbări zilnice, în locuri special amenajate, conform programului stabilit de părinți.
- Orice alte activități specifice îngrijirii copilului, solicitate de părinți.