Ofertele de pe piața de muncă din Spania sunt nenumărate, iar salariile nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, un șofer de taxi câștigă lunar în jur de 1.646 de euri, în condițiile în care salariul mediu de aici este de aproximativ 2.000 de euro brut pe lună, potrivit jobandsalaryabroad.com.
În Spania, salariul minim brut este de 1.125 de euro lunar, depășind cu mult sumele pe care le poți câștiga în România, unde salariul minim este de 515 euro. Asta înseamnă că salariul minim pe economie în Spania, în 2023, este mai mult decât dublu față salariuml de la noi.
Salariul mediu brut este de 1.946 de euro, iar un salariu mediu net ajunge la 1.549 de euro.
Citește și: Ce salariu are un ospătar? Suma frumușică pe care o ia un român care muncește în Spania 8 ore pe zi
Programul de lucru săptămânal este la fel ca și la noi, de 40 de ore pe săptămână, orele de lucru fiind încadrate în intervalul orar 09-20. Acesta poate varia în funcție de pauza zilnică și poate dura între două și trei ore, dar multe companii optează pentru pauza de doar o oră.
Salariul minim european va trebui aplicat şi de România de anul viitor. Potrivit specialiștilor, din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese că România (cu puţin peste 600 euro) se poziţionează printre ultimele ţări din UE, pe locul 20 din 22, doar înaintea Ungariei şi Bulgariei, pe o scară a acestui indicator cuprins între 2.387 euro în Luxemburg şi 399 euro în Bulgaria.
Citește și: El este Gabriel, românul care candidează pentru titlul de cel mai frumos bărbat din Spania
Un grup de lucru în ceea ce priveşte salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii, în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională, a afirmat joi, 9 martie, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
„Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecţia Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Naţional de Statistică”, a menţionat Cristian Vasilcoiu, la prezentarea raportului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”.