Tudorel Toader a explicat că hotărârile Curții Constituționale ( CCR ) sunt definitive și general obligatorii, ceea ce le face imposibil de contestat de către alte instanțe. El consideră că ÎCCJ va respinge acțiunea lui Călin Georgescu, menținând hotărârea Curții de Apel București.
„Procesul electoral a fost întrerupt pentru punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale. Or noi știm că hotărârile Curții, ca și deciziile acesteia, sunt definitive și general obligatorii. Prin urmare, nicio instanță nu poate să invalideze ceea ce Curtea Constituțională a decis” a declarat Toader la Antena 3 CNN.
Tudorel Toader a explicat că, deși există structuri juridice internaționale precum CEDO și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), acestea nu au autoritatea de a invalida deciziile unei curți constituționale naționale. Toader a menționat că tentativele de a înființa o curte constituțională europeană au eșuat, astfel că deciziile CCR rămân necontestate la nivel internațional.
Fostul judecător constituțional a argumentat că acțiunea deschisă de Georgescu la CEDO este prematură, deoarece nu au fost epuizate toate căile de atac interne. El a explicat că, potrivit regulilor CEDO, o cerere poate fi adresată doar după ce toate instanțele naționale au fost sesizate și au emis hotărâri definitive.
„În primul rând, eu sunt convins că acțiunea la CEDO va fi respinsă pentru prematuritate. Știm o chestiune elementară: la CEDO poți să te adresezi într-un termen de cel mult patru luni, dar după ce ai epuizat toate căile de jurisdicție internă. Câtă vreme noi nu avem soluționat recursul ÎCCJ față de hotărârea Curții de Apel, înseamnă că nu are încă deschisă calea adresării la CEDO” a explicat Toader.
„CEDO nu judecă procesele electorale și nu poate invalida ceea ce CCR a decis. Nu m-aș duce spre analiza acestei eventualități” a adăugat fostul ministru.
Citește și: Alegerile prezidenţiale 2025 pot fi amânate, spune Ilie Bolojan: „Ar putea fi cel mai devreme în luna mai”
Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a atacat decizia Curții de Apel la ÎCCJ în scandalul anulării alegerilor.
De asemenea, Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România.
„Faptul că un candidat comun, Crin Antonescu, practic el a anunțat că și-a autosuspendat candidatura – i-am citit declarația – și așteaptă alianța să revină cu o propunere mai consistentă probabil. Vă rog să fiți de acord, problema aceasta a candidaturii la funcția supremă în statul român nu este o chestiune că ‘azi mă ofer, mâine mă sacrific dacă țara are nevoie de mine și poimâine mă autosuspend, că nu prea m-au căutat și nu prea m-au sprijinit, dar rămân deschis să reluăm colaborarea’. Pe mine mă surprinde această abordare, dar probabil că face parte dintr-un registru comportamental mai de demult, mai larg, mai cuprinzător, nu este problema mea”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3 CNN.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat la Digi24 că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu are o şansă să câştige procesul pe care vrea să-l deschidă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind anularea alegerilor prezidenţiale.
„Eu cred că litigiile pe care el le-a făcut nu au niciun fel de şansă de izbândă. A fost populist din partea lui să cheme susţinătorii să spună că au o şansă să câştige, însă pentru a merge la CEDO aveau nevoie de acest litigiu, pentru că este una din regulile de la CEDO, că poţi să te duci doar când ai epuizat toate etapele din instanţele naţionale. Din punct de vedere tehnic aveau nevoie de acest litigiu. La Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte nu puteau să pună în discuţie decizia CCR şi de aia nu aveau nicio şansă, în schimb CEDO poate să pună în discuţie decizia de anulare a CCR. Deci cu datele pe care noi le avem în momentul de faţă, pe motivarea CCR, dacă nu apar date noi, el are o şansă la CEDO”, a declarat Nicuşor Dan.
Premierul Marcel Ciolacu, surprins de decizia lui Crin Antonescu: „Vom avea o discuţie”
El a menţionat că CEDO poate să constate că CCR şi ulterior Biroul Electoral au anulat în mod nelegal alegerile din România.
Călin Georgescu a atacat la Convenţia europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale. El cere Curţii Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidenţialelor în care s-au calificat el şi Elena Lasconi.
Călin Georgescu invocă: dreptul la alegeri libere, încălcat prin suspendarea turului doi şi invalidarea voturilor fără probe concludente; lipsa unui proces transparent şi consultativ care contravine dreptului la un proces echitabil; lipsa unui mecanism naţional de contestare a deciziei CCR.