Ce șanse are Klaus Iohannis la NATO. Un expert de la Oxford a analizat gradul de reușită al președintelui: „El ar fi un câștig, alta e de fapt miza”

Klaus Iohannis intenționează să ajungă la șefia NATO, iar părerile experților în politică sunt împărțite. Un profesor de la Oxford a realizat o analiză a șanselor președintelui României de a prelua înalta funcție.
Alina Costache
24 apr. 2024, 21:58
Ce șanse are Klaus Iohannis la NATO. Un expert de la Oxford a analizat gradul de reușită al președintelui: „El ar fi un câștig, alta e de fapt miza”
Ce șanse are Klaus Iohannis la NATO. Un expert de la Oxford a analizat gradul de reușită al președintelui: „El ar fi un câștig, alta e de fapt miza”

Corneliu Bjola, politolog și profesor de diplomație la Universitatea Oxford, împreună cu echipa sa de la Oxford Digital Diplomacy Research Group, a discutat despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șef la NATO. Printre altele, profesorul și-a exprimat și părerea cu privire la cel mai potrivit politician care ar putea să ajungă conducă alianța din partea României.

Citește și: Klaus Iohannis se află printre candidaţii pentru şefia Comisiei Europene. Şanse mici la un nou mandat pentru Ursula von der Leyen

Ce șanse are Klaus Iohannis să obțină șefia NATO

Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. În prezent, președintele României are un singur contracandidat, și anume pe Mark Rutte, fostul premier al Olandei. Statele cele mai influente din NATO, respectiv SUA, Franța și Marea Britanie, și-au anunțat deja susținerea pentru Rutte, ceea ce reduce șansele lui Klaus Iohannis.

În ceea ce îl privește pe Iohannis, el nu este susținut oficial nici de propria țară. Până acum există semnale că Polonia și Ungaria ar fi de partea sa, însă diferențele sunt remarcabile. Chiar și premierul Estoniei, Kaja Kallas, a anunțat că îl va susține pe Rutte.

Corneliu Bjola, politolog și expert în diplomație la Universitatea Oxford, a analizat șansele președintelui român și a explicat, din perspectiva sa, cine ar fi cel mai potrivit să conducă NATO.

„Mulți spun că, într-adevăr, o poziție pentru România ar fi importantă și vom vedea dacă această candidatură pentru NATO va fi fezabilă. Am observat că președintele Iohannis a făcut mai multe deplasări inclusiv la Washington, la Berlin, dar se pare că nu neapărat cu foarte multe rezultate. Iohannis este destul de netransparent, el de obicei lucrează, după cum ați văzut și în cazul Ucrainei, lucrează mai tăcut. Asta nu înseamnă că nu are rezultate, dar e greu de văzut ce anume face în momentul de față și ce șanse reale are să obțină această poziție”, a declarat expertul pentru Adevărul.

Bjola consideră că, în ciuda importanței unei poziții de lider al NATO pentru România, șansele lui Iohannis sunt mai degrabă teoretice decât practice. Politologul observă că Iohannis este destul de netransparent și lucrează mai discret, ceea ce poate afecta rezultatele obținute. În opinia sa, președintele României nu este persoana potrivită să conducă NATO într-un moment atât de complicat în ceea privește siguranța mondială.

„Klaus Iohannis este destul de contestat atât domestic, intern, cât și într-o anumită măsură pentru modul în care începe proiecte și nu este foarte clar cum le angajează. Are o anumită netransparență care din punct de vedere al comunicării nu ajută, nu-l avantajează absolut deloc. Din punctul meu de vedere el ar fi un câștig, ca persoană, însă totuși nu cred că este exact persoana care ar trebui să conducă o organizație ca NATO, mai ales într-un asemenea moment complicat”, mai afirmă profesorul de la Oxford.

În ceea ce privește candidatul ideal, Bjola crede că premierul Estoniei, Kaja Kallas, ar fi o opțiune mai potrivită pentru acest rol, deși a renunțat la candidatura sa. Ea este apreciată în Washington, Paris și Londra, având un profil mai vizibil și credibil.

Totuși, chiar dacă Iohannis ar fi ales pentru șefia NATO, acest lucru nu ar aduce neapărat avantaje României. Alianța are nevoie de un lider puternic, capabil să impună respect până și la Kremlin și să descurajeze ambițiile Rusiei ce s-au impus în ultimul an în contextul conflictului cu Ucraina.

„Faptul că Iohannis ar ajunge secretar general NATO… De fapt, alta e miza. Asta este o poziție care trebuie să armonizeze pozițiile celor din organizație. Asta nu înseamnă că NATO se va muta și va schimba complet strategia spre România. Este o poziție care presupune o anumită armonizare de interese. Iar pentru noi crucial este în ce măsură vom avea un secretar general care să reușească să descurajeze Rusia. De fapt, asta este miza cea mare”, a mai spus Corneliu Bojla.

Citește și: Klaus Iohannis, despre susținerea ”din spatele ușilor închise” pentru a prelua șefia NATO: ”În limbaj diplomatic, înseamnă că nu se vorbește în public. Nu voi divulga aceste poziții”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cum i-a numit UEFA pe „tricolori”, după gestul incredibil de la Munchen! Naționala României, mesaj de despărțire la plecarea din Germania
Capital.ro
Marea actriță a României s-a stins. Doamna noastră a tras cortina
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Cutremur în politică: europarlamentarul, prins în ”fapt” pe Tinder?! Iubita l-a PĂRĂSIT!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Peste 12 piloți ucraineni se antrenează pe F-16 în Danemarca și SUA
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?