Ce şanse are noul Guvern să fie validat

Cabinetul Ungureanu se prezintă joi în Parlament pentru votul de învestitură. Pentru a trece, noul Guvern trebuie să obţină cel puţin 233 de voturi. Coaliţia guvernamentală numără 245 de parlamentari şi nu-şi permite să aibă absenţi, având în vedere diferenţa destul de firavă dintre numărul de voturi necesar şi cel al aleşilor puterii. Opoziţia nu participă la învestirea Executivului.
Adrian Ilie
08 feb. 2012, 11:36
Ce şanse are noul Guvern să fie validat

După stabilirea listei finale, noul Guvern intră într-un ritm accelerat de aprobare. VEZI COMPONENŢA GUVERNULUI

Miercuri, de la ora 14.00,  persoanele nominalizate pentru funcţiile de miniştri în Cabinetul Ungureanu au fost audiate în comisiile parlamentare, iar prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură vor avea loc în plenul reunit, joi, de la ora 11.00.

Potrivit Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Matematic, puterea are numărul necesar: din totalul de 464 de parlamentari, în arcul guvernamental sunt 245, cu 12 peste pragul minimal de 233. Numărul parlamentarilor opoziţiei este de numai 213. Acestora li se adaugă un senator şi cinci deputaţi independenţi.

În condiţiile în care numără doar 12 oameni peste numărul de voturi necesar, puterea trebuie să se mobilizeze la vot ca să-şi treacă Executivul. Altfel, cabinetul Ungureanu pică.

Conform legii fundamentale, în cazul în care voturile pentru învestitură nu sunt suficiente, preşedintele poate desemna un alt candidat la postul de premier. Dacă şi cea de-a doua propunere este respinsă, preşedintele poate să dizolve Parlamentul.

„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură„, se prevede în articolul 109 din Constituţie.

Audieri în comisii

Înainte de votul din plen, miniştrii propuşi de către candidatul de prim-ministru trebuie audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Acestea acordă un aviz, care este însă doar consultativ.

În unele comisii, precum cele juridice, de administraţie şi de buget-finanţe, puterea nu are suficiente locuri pentru a asigura cvorumul de şedinţă, în condiţiile în care opoziţia boicotează activităţile comisiilor.

Nu este o chestiune absolut necesară. În ceea ce priveşte avizele, plenul de mâine este suveran”, a declarat senatorul PDL Petru Filip, după şedinţa conducerii Parlamentului.

În schimb, liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa susţine că instalarea unui guvern fără ca membrii săi să primească avizul comisiilor parlamentare constituie abuz în serviciu.

Avizul e consultativ, dar trebuie să existe, fie că e negativ sau favorabil. Nu cred că domnul Ungureanu, neprimind avizele, va păşi pe treptele Palatului Victoria fără a avea aceste avize„, a declarat Duşa.

În 2004, a existat  un precedent, când Cristina Pârvulescu a fost primit un aviz negativ pentru ocuparea postului de ministru al Integrării Europene, iar apoi candidatura i-a fost retrasă de către PD.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Zodii binecuvântate, cu noroc și multe șanse, până pe 31 ianuarie. Zile cum n-au mai avut de mult timp pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!