Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”. Parlamentarii UDRM au fost prezenţi în sală, dar nu au votat. Augustin Zegrean afirmă că posibila neconstituţionalitate a legii este discutabilă, pentru că în joc este o indemnizaţie plătită de stat, nu un venit din pensie. Mai mult, este puţin probabil ca legea să fie atacată de parlamentari la CCR.
Citeşte şi: Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, adoptată în Parlament. UDMR nu a votat
„Eu nu ştiu dacă o să o facă cineva. Parlamentarii, dacă sunt oameni serioşi, nu mai au cum să o facă, pentru că toţi au votat această modificare. Este vorba despre o indemnizaţie, nu este vorba despre o pensie. Şi alte parlamente plătesc astfel de indemnizaţii, chiar şi la Parlamnetul European. Eu cred că se va aplica de data aceasta. Se aplică şi pentru cele în plată pentru că articolul fiind abrogat nu mai există temei legal pentru plată”, a declarat Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, la Radio România Actualităţi.
Proiectul ar putea ajunge la CCR poate şi din cauza unui amendament introdus de USR-PLUS, potrivit căruia, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ respectiv, încetează și plata indemnizațiilor speciale aflate în vigoare. Judecătorii Curții stabiliseră deja că o prevedere de acest gen nu poate avea efecte în trecut, ci numai în viitor.
„Sigur că nu îi poate opri nimeni să sesizeze Curtea dacă vor să o sesizeze – și nu mă refer la parlamentari, pentru că înțeleg că aproape toți au fost de acord cu această aprobare, dar cei care sunt acum în plată probabil că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altceva. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o”, a spus Augustin Zegrean la B1TV.