Camerele amplasate pe semafoare au ridicat semne de întrebare în rândul șoferilor, care de cele mai multe ori cred că este vorba despre radare ascunse. De fapt, aceste dispozitive au cu totul alte scopuri, unele benefice pentru participanții la trafic.
Camerele poziționate pe semafoare în Germania nu sunt radare pentru monitorizarea trecerii pe roșu. Ele sunt folosite pentru gestionarea traficului. În orașe precum Potsdam, camerele au rezoluție redusă și nu pot identifica persoane sau plăcuțe de înmatriculare. Dispozitivele analizează densitatea traficului și ajustează timpii semafoarelor pentru a optimiza circulația.
Sunt folosite tehnologii avansate, precum infraroșu și imagistică termică, ceea ce le permite să detecteze vehiculele chiar și noaptea sau în condiții de iluminare scăzută. Potrivit lui Volker Witt, reprezentant al Hamburg Verkehrsanlagen GmbH (HHVA), aceste sisteme reglează semafoarele fără a înregistra sau stoca date personale, asigurând astfel protecția confidențialității.
La polul opus se află radarele de trecere pe roșu, care sunt concepute exclusiv pentru a documenta încălcările semaforului roșu. Acestea sunt instalate tot pe semafoare și surprind vehiculele din față, astfel încât să fie vizibile numărul de înamtriculare și șoferul. Unele siteme pot realiza fotografii și din spate, pentru a identifica motocicliștii care trec pe roșu.
Citește și: Greşeala banală pe care o fac şoferii de la bloc. Riscă amendă de 1.000 de lei pentru o parcare de 2 minute
Consecințele încălcării regulilor
Trecerea pe roșu poate avea consecințe grave. Sancțiunile includ: