Le Monde
Publicația franceză Le Monde, țară din care provine contracandidatul Laurei Kovesi pentru șefia Parchetului European, scrie: „Vizând-o pe Laura Codruța Kovesi, puterea din România atacă un simbol”. Publicația menționează că înainte de inculparea sa contestată fosta șefă a DNA era într-o bună poziție de a deveni șef al noului parchet european.
Până de curând favorită să devină primul conducător al noului parchet european, românca Laura Codruța Kovesi este acum într-o poziție dificilă. Atacată de propriul guvern, procuroarea, foarte populară în România pentru lupta sa neabătută contra corupției, a fost inculpată pentru fapte de corupție – pe care ea le contestă – de un organism judiciar a cărui independență este criticată. Controlul judiciar care i-a fost impus îi interzice să vorbească cu presa despre dosarul ei și să părăsească țara. În opinia Le Monde, asta constituie „un serios handicap”, pentru că Uniunea Europeană trebuie să decidă în următoarele săptămâni asupra candidaturii sale.
Guvernul social-democrat român duce de mai multe săptămâni o amplă ofensivă pentru a o discredita pe Kovesi, pe care a demis-o de la conducerea parchetului anticorupție în iulie 2018, mai scrie Le Monde, potrivit Digi24.ro.
The Economist
„Intimidarea procurorului. României pare să-i fie atât de frică de Laura Codruța Kovesi, încât a inculpat-o”, titrează și The Economist, care adaugă că guvernul de la București este „disperat” să blocheze activitatea procurorului.
„Politica românească este, de departe, murdară și coruptă. Baronii de partid împart joburi și contracte publice. Oligarhii care dețin posturi de televiziune le folosesc ca mașinării de propagandă pentru a distruge reputațiile rivalilor sau pentru a fi ei aleși. În UE, numai Ungaria, Grecia și Bulgaria sunt mai jos decât România în Indexul de percepție a corupției întocmit de Transparency Internațional. O singură excepție strălucită în acest stat a fost DNA, care a fost condus de Kovesi”, menționează The Economist. În România, însă, a fi devotat în slujba serviciului public nu rămâne de obicei nepedepsită, scrie, cu o notă de sarcasm, The Economist.
La Repubblica
Chiar în perioada când România se află la cârma Uniunii Europene, fostul procuror anticorupție, marea eroină a protestelor societății civile, curajoasa Laura Codruța Kovesi (45 de ani), a fost inculpată pentru corupție, scrie La Repubblica.
Este o acuză care pare fabricată de la cap la coadă, menționează autorul articolului. Calitatea de inculpat i-a fost comunicată după audieri de șase ore, care „amintesc în mod sinistru de procesele-farsă ale epocii staliniste a imperiului sovietic”, notează jurnalistul italian. Laura Codruta Kovesi, care anul trecut a fost demisă de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, trebuie să se prezinte în fiecare zi la poliție, i se interzice să părăsească țara și nu are voie să stea de vorbă cu presa.