Ce se ascunde în spatele concluziilor summitului de la Bruxelles

Din concluziile Consiliului European, care a avut loc miercuri la Bruxelles, reiese că problema gazelor de şişt a fost lăsată la latitudinea statelor, iar bonusurile pentru energia verde se vor micşora, arată o analiză Obiectiv.info.
Iulian Tudor
23 mai 2013, 11:24
Ce se ascunde în spatele concluziilor summitului de la Bruxelles

Unul din punctele forte ale documentului care prezintă concluziile reuniunii de la Bruxelles se referă la nevoia de investiţii semnificative într-o nouă infrastructură, inteligentă, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu energie la preţuri accesibile. Necesităţile de investiţii în infrastructura energetică modernă sunt estimate la 1.000 de miliarde de euro până în 2020, o cifră care include şi cercetarea şi dezvoltarea. Pentru a reduce dependenţa de importurile de energie este prevăzută dezvoltarea surselor locale, iar ca exemplu au fost date Danemarca şi Germania, două state care au mizat puternic pe energia regenerabilă.

După reuniunea de două ore şi jumătate a mai-marilor Europei, cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE are nevoie de „preţuri transpartente pentru energie în toate statele europene”.

Această ultimă idee nu se reflectă deloc în realitatea românească, pentru că gigantul energetic rus Gazprom transportă gaze prin conducta ce vine din Ucraina şi intră în ţară pe la Isaccea, traversează Dobrogea şi iese pe la Negru Vodă spre Bulgaria. Aici Gazpromul deţine monopolul utilizării conductei, nu face publice nici cantităţile transportate, nici preţurile. Din această cauză, UE a deschis procedura de infrigement asupra României, pentru că nu a luat măsuri de permitere a terţilor în respectiva conductă, scrie Obiectiv.info.

S-a vorbit înainte de summit de aşa-numitul „glonţ de argint”, cu referire directă la chestiunea controversată a gazelor de şişt, care a reuşit să divizeze continentul. Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a spus însă că nu a existat niciun glonţ de argint pentru a rezolva provocările strategice cu care se confruntă Europa. Cu toate aceste, președintele Consiliului European, Herman von Rompuy, a recunoscut că unele state membre ar putea dezvolta proiecte în sectorul explorării şi exploatării gazelor de şişt.

UE dă liber la gazele de șist

Gazul de şişt ar putea deveni parte din mixul energetic pentru anumite state membre. Fiecare ţară va decide singură propriul mix energetic”, a spus van Rompuy. Premierii britanic, polonez şi român au făcut declaraţii de promovare a tehnologiilor de fracturare hidraulică, referindu-se la revoluţia energetică ce are loc în America de Nord, acolo unde gazele de şişt au condus la scăderea facturilor la energie.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegeri în 2025?! Comisia SIE a anunțat chiar acum
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Lege fundamentală pentru români. Cum vor fi apărați de escroci
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Laura Vicol, scoasă din arest și transportată de urgență la spital! Ce dureri acuza 'avocata interlopilor'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Guvernul Finlandez Propune Interzicerea Achizițiilor Imobiliare pentru Cetățenii Țărilor Agresive
MediaFlux
TAXA care DISPARE pentru cei care stau LA BLOC. S-a DECIS în Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)