În credință populară, în lunea după duminica Tomei, se sărbătorește Paștele Blajinilor, numit și Paștile morților. Data aceste sărbători tradiționale este influențată de ziua în care pică Paștele Ortodox.
Citește și: Calendar ortodox 11 mai 2024. Sâmbăta Luminată, singura din an în care nu se face parastas. Morţii vor fi pomeniţi de Paştele blajinilor
Ce se dă de pomană de Paștele Blajinilor 2024
Anul acesta, Paștele Blajinilor este sărbătorit pe data de 13 mai.
Paștele Blajinilor este o pomenire colectivă a celor decedați, care a strârnit controverse cu originea sa. Deși unii oameni sunt de părere că este păgână și că nu are legătură cu creștinismul, în diferite zone ale țării preoții chiar sfințesc mâncarea și restul lucrurilor care se împart în această zi, conform ro.wikipedia.org.
Încă din cele mai vechi timpuri, de Paștele Blajinilor, oamenii merg la cimitir pentru a curăța locurile de veci ale celor dragi. Se aprind lumânări și așază flori proaspete, în amintirea celor decedați. De asemenea, este o zi în care se organizează o pomană colectivă, când credincioșii aduc la cimitir coșuri cu diferite alimente pe care le împart pentru sufletele celor trecuți în neființă.
De Paștele Blajinilor, oamenii obișnuiesc să dea de pomană fructe, cozonac, ouă roșii, pască, colaci, covrigi, plăcinte cu brânză, carne sau miere, vin roșu, dar și alte preparate tradiționale.
Tradiții de Paștele Blajinilor
- De Paștele Blajinilor, oamenii curăță și înfrumusețează locurile de veci ale rudelor. Se spune că dacă fac curat și la cineva străin, Dumnezeu îi va răsplăti.
- De Paștele Blajinilor, femeile aduc la cimitir câte un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.
- De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendenta a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.
- În Botoșani, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor.
- De Paștele Blajinilor, în Bucovina, oamenii mergeau să mănânce la iarbă verde, unde lăsau fritmituri pe pământ, în amintirea celor decedați.
- Potrivit unor povești vechi, blajinii provin din copii nebotezati, morți imediat după naștere. În unele versiuni, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Se spune că aceștia au rămas pe o insulă foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.
- În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos pește și trăiesc într-un pârâu”.
Citește și: Echinocţiul de primăvară 2024. Ziua cu armonie totală între zi şi noapte. Semnificații, tradiții, superstiții