Sfânta Parascheva este prăznuită luni, pe 14 octombrie 2024. Această zi este dedicată închinăciunii și rugăciunii, fiind un moment de reculegere și de apropiere de Dumnezeu.
În această zi importantă, credincioșii dau de pomană în amintirea celor morți, asta după ce merg la biserică, aprind lumânări și spun rugăciuni pentru sufletul celor adormiți.
Tradiția populară spune că de Sfânta Parascheva se dau de pomană fructe de toamnă, plăcinte, colaci, must și colivă. Toate aceste alimente trebuie sfințite înainte de către preot și apoi oferite celor neajutorați.
Dacă vă aflați la Iași, unde se ține cel mai mare pelerinaj, este recomandat să se dea de pomană mâncare caldă, ceai și alte alimente pelerinilor, care își petrec ore întregi stand la coadă, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva.
Citește și: Pelerinajul de Sfânta Parascheva, benefic pentru comercianții din Iași
Ziua de luni este înconjurată de numeroase interdicții și superstiții, majoritatea având legătură cu activitățile casnice și cu anumite alimente. Iată câteva dintre cele mai cunoscute lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi sfântă:
Să nu lucrezi: Se spune că Sfânta Parascheva îi pedepsește pe cei care nu-i respectă ziua de prăznuire, muncind în această zi. Această interdicție se aplică în special femeilor, care sunt sfătuite să evite treburile casnice precum spălatul, cusutul, torsul sau gătitul.
Să nu dai bani cu împrumut: Se crede că dacă dai bani cu împrumut în ziua Sfintei Parascheva, vei avea ghinion tot anul.
Să nu mănânci fructe cu cruce: Merele și perele, fructe care au o formă asemănătoare cu o cruce, sunt interzise în ziua de 14 octombrie. Se spune că cine mănâncă aceste fructe va avea parte de necazuri.
Să nu aprinzi focul: În trecut, se considera că aprinderea focului în ziua Sfintei Parascheva aduce ghinion și boli.
Deși aceste interdicții sunt considerate superstiții, ele sunt respectate de mulți oameni, care preferă să fie precauți și să evite orice acțiune care ar putea atrage nenorocirea.