Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Bucatele pe care este neapărat să le împarţi în Sâmbăta morţilor

În sâmbăta dinaintea Lăsatului de sec pentru Postul Paștelui, se sărbătoresc Moşii de iarnă. În această zi, cunoscută şi sub numele de Sâmbăta piftiilor, în toate bisericile din România se fac slujbe și se împart bucate pentru sufletele celor dispăruţi dintre noi.
Alina Costache
25 feb. 2022, 16:00
Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Bucatele pe care este neapărat să le împarţi în Sâmbăta morţilor

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Moşii de iarnă, împreună cu Moșii de Sâmedru formează Moșii cei Mari de peste an. Biserica îi pomenește pe cei plecaţi dintre noi în toate sâmbetele de peste an.

Sâmbătă e ziua închinată amintirii celor răposați pentru că cuvântul Sâmbătă (adică Sabat) înseamnă odihnă. E ziua în care Dumnezeu S-a odihnit după facerea lumii și, prin urmare, în această zi cerem și noi odihnă pentru cei dispăruţi dintre noi, după ostenelile și alergarea din această viaţă, potrivit crestinortodox.ro

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă

În dimineaţa acestei zile, creștinii merg la biserică cu colivă, vin și prescuri, cu lactate, vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. În mod tradiţional, în sâmbăta morţilor se mai împarte şi piftie, de unde şi denumirea de Sâmbăta piftiilor. După ce sunt sfinţite de preot, bucatele sunt împărțite pentru sufletul celor adormiţi atât celor prezenți în biserică, cât și oamenilor sărmani sau altor persoane precum rude, vecini sau prieteni.

În unele regiuni din ţară, după slujba din biserică preotul trece pe la morminte unde oficiază o altă slujbă, apoi stropeşte mormântul cu vin. De asemenea, este bine să se aprindă cel puțin două lumânări la mormânt, acestea având rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor adormiţi.

Citeste si Moșii de iarnă 2022. Tradiții şi superstiţii. E mare păcat să faci treabă în această zi. SINGURA activitate pe care este bine s-o faci în Sâmbăta morţilor

Zilele în care se face pomenirea celor adormiţi

Biserica pomenirea tuturor răposaţilor în anumite sâmbete din cursul anului, numite sâmbetele morților, și anume:

  • Sâmbătă Rusaliilor sau Moşii de vară. Pogorârea Sfântului Duh se sărbătoreşte a doua zi după Moşii de vară, astfel că, prin pomenirea morţilor, Duhul Sfânt se va pogorî și asupra lor, izbăvindu-i din stricăciune și din pedeapsă. Se aduc la biserica și se împart la morminte mâncăruri, fructe, haine și diferite vase.
  • Sâmbătă lăsatului sec de carne sau Moșii de iarnă. Duminica următoare, fiind închinată pomenirii înfricoşatei Judecăți, facem rugăciune pentru răposați pentru ca Dumnezeu să Se îndure de ei la Judecata de apoi.

Se mai obișnuiește, de asemenea, să se facă parastase în Sâmbăta a doua, a treia și a patra din Postul cel Mare, pentru că în celelalte zile din acest timp al Postului nu se săvârșeste Liturghie și deci nu se pot face nici parastase pentru cei răposați; de asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Floriilor, când ne rugăm ca Domnul să-i învie și pe răposatii noștri la vremea cuvenită. E ultima dată când se mai pot face parastase până la Duminica Tomii.

Citeste si Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)