Oficialul rus a amintit că la ora actuală aceste negocieri se desfăşoară în format ‘5+2’, care include Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi ale conflictului, Rusia şi Ucraina în calitate de mediatori şi garanţi ai reglementării, încă un mediator din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi doi observatori: SUA şi UE.
‘Operaţiunea de pacificare nu constituie un subiect de negocieri în format ‘5+2′. Mandatul consultărilor permanente pe marginea problemelor politice în cadrul procesului de negocieri este stipulat foarte clar şi aprobat de noi în principiile şi procedurile de desfăşurare a procesului de negocieri, aprobate de noi în urmă cu doi ani, la Viena. Acolo nu este vorba de niciun fel de operaţiune de pacificare’, a subliniat Gubarev.
Deputaţii de la Tiraspol îi cer lui Putin alipirea Transnistriei la Rusia
Potrivit reprezentantului special al MAE rus pentru problema transnistreană, să ia o decizie pe marginea operaţiunii de pacificare ‘sunt împuternicite doar acele părţi care la vremea lor au lansat-o’: Rusia, Chişinăul şi Tiraspolul, precum şi Ucraina, care s-a raliat ulterior operaţiunii.
‘În ceea ce priveşte OSCE, mai demult printr-un acord al părţilor i s-a oferit OSCE dreptul de a monitoriza această operaţiune, însă doar pentru a monitoriza. Cu toate că, de multe ori, reprezentaţii OSCE în Republica Moldova interpretează termenul ‘monitorizare’ într-un mod prea lax, după cum au fost atenţionaţi de mai multe ori’, a subliniat Gubarev.
Referindu-se la apelurile care se fac auzite din partea Occidentului, în vederea transformării operaţiunii de pacificare în una ‘de garantare a păcii’, reprezentantul special al Rusiei a atras atenţia că termenul de ‘garantare a păcii’ presupune existenţa de ‘acorduri politice pe care această misiune ar trebui să le garanteze’. ‘Deocamdată, părţile nu au înregistrat niciun fel de acord politic, astfel că mandatul operaţiunii de pacificare nu a fost epuizat. Suntem gata să reformatăm operaţiunea de pacificare, însă doar după ce vor fi atinse acorduri politice între părţi’, a subliniat Serghei Gubarev.
În linii mari, în opinia lui Gubarev operaţiunea de pacificare de pe Nistru ‘este demnă, în ceea ce priveşte rezultatele şi eficienţa sa, să fie inclusă în orice manual clasic de pacificare’. ‘Din 1992, acolo nu a murit niciun pacificator. În prezent, în zona de conflict se află puţin peste 300 de militari ruşi, înarmaţi doar cu arme de foc uşoare, ceea ce atestă de asemenea autoritatea ridicată de care se bucură pacificatorii din partea părţilor aflate în conflict’, a spus reprezentantul special al MAE rus pentru conflictul transnistrean.