„Dacă presiunile străzii vor reuși să doboare Guvernul, vom asista la o înrăutățire a climatului economic românesc, alegerile anticipate ar putea fi distructive, iar leul și bursa ar putea înregistra prăbușiri”, a declarat pentru RTV.NET Daniel Hewitt, Senior Economist responsabil de ţările emergente din EMEA şi director la Barclay’s Capital, Londra.
“Alegerile anticipate vor tulbura și mai mult situația economică a României, campania electorală va fi distructivă pentru economie, tot ce se întâmplă acum are un impact enorm asupra stabilității economice a țării. Este o situație cu implicații negative asupra României, va fi o incertitudine politică gravă”, ne-a spus Hewitt.
El consideră că niciun alt Guvern nu ar putea face nimic în plus față de ce s-a făcut deja, întrucât România este în primul rând influențată de criza din Europa.
“Un nou Guvern nu poate face mare lucru pentru îmbunătățirea situației economice a țării. România este trasă în jos de criza europeană. Nimic nu se mai poate face pe plan local mai mult decât s-a făcut. Cotația leului a fost foarte stabilă, este posibil să asistăm la o destabilizare a cursului leului, ca rezultat al protestelor iar bursa ar putea înregistra prăbușiri”, ne-a spus Hewitt.
Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasă de risc care indică un mediu politic şi economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac. România rămâne vulnerabilă, ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc, potrivit Coface. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante, potrivit sursei citate.
Barclays este una dintre cele mai mari bănci cu sediul în Marea Britanie, şi are afaceri în peste 50 de ţări. Pentru instituţia financiară lucrează peste 145.000 de oameni în diviziile de retail, corporate sau investiţii.