Fenomenul s-a extins şi la alte centre universitare din alte campusuri, cum ar fi Lund sau Stockholm. Un film
Tânărul din film se numeşte Lavil, şi a filmat întregul experiment în campusul Lappkärrsberget, din capitala Suediei, Stockholm. El spune că studenţii fac acest lucru pentru a scăpa de stresul din timpul zilei, pentru a se relaxa şi exprima liber.
Urletul tinerilor suedezi a devenit o tradiţie şi acum este considerat o legendă urbană.
Potrivit acesteia, urletele au început în anul 1970, atunci când un student al Universităţii din Uppsala s-a sinucis. Tinerii din Flogsta au început să ţipe în onoarea lui, acest lucru întâmplându-se şi astăzi.
Potrivit unei alte teorii, ciudata tradiţie a început tot în 1970, după ce un student străin ţipa în fiecare seară la miezul nopţii. Atunci când i s-a spus că în Suedia nu ai voie să faci zgomot după ora zece, el a început să urle cu doar câteva minute înainte ca ceasul să arate ora exactă.
Tradiţia a dispărut pentru mai mulţi ani, până a fost readusă în prim plan de doi DJ de radio în 2006, atunci când au adunat 1000 de studenţi pentru a depăşi recordul mondial la cel mai zgomotos urlat. Cu toate că au atins 106 decibeli, ei nu au reuşit să atingă recordul unor studenţi din Anglia, de peste 128 de decibeli, potrivit thelocal.se.
Cei doi au recunoscut că nu ştiau de această tradiţie pe care au înviat-o din greşeală, până ce un blogger suedez care a locuit în Flogsta în timpul studenţiei, în anul 1980, a postat legendele pe blogul lui.
Acest lucru arată cât de uniţi sunt studenţii şi de deschişi sunt la iniţiativele celorlalţi, mai ales când acestea sunt amuzante. De asemenea, există şi păreri negative din partea celor care au văzut filmul, un utilizator Youtube spunând că Suedia este locul unde ţipătul tău trezeşte tot oraşul, însă în cazul în care eşti violat nimănui nu îi pasă.