Ce se întâmplă când Facebook dispare? Psiholog: Vom fi furioși și agresivi. Poate apărea consumul de droguri

Chiar dacă rețeaua de socializare Facebook a devenit una dintre preocupările noastre cele mai importante, uneori chiar obsesive, oamenii de știință de la Universitatea Princeton estimează că platforma și-a atins apogeul de popularitate, iar curând vom deveni imuni la atracțiile sale și până în 2017 o vom abandona. Prognoza cercetătorilor americani se bazează pe măsurarea comparativă a “nivelului de trai” al celorlalte rețele sociale foarte populare la vremea respectivă, și anume MySpace sau Bebo.
Filip Stan
22 oct. 2015, 16:16
Ce se întâmplă când Facebook dispare? Psiholog: Vom fi furioși și agresivi. Poate apărea consumul de droguri

Psihologii consideră că tendință de a ne detașa de unele comportamente dependente este una naturală, iar viața noastră personală, socială și profesională va continua și dincolo de Facebook.

„Ca orice fenomen social planetar, acesta va ajunge la saturație la un moment dat. Ce-i drept, Facebook a depășit cu mult așteptările specialiștilor cu privire la nivelul maxim de saturație a societății, însă va descrie curând un trend descendent, aidoma curbei lui Gaus. Când vine vorba de fenomene sociale, întotdeauna panta ascendentă va fi mult mai întinsă în timp decât panta descendentă. Ca să ajungă la apogeu, rețelei Facebook i-au trebuit peste 11 ani de evoluție, dar întreg fenomenul social se poate prăbuși în maxim 2 ani de la atingerea apogeului. Așa este natura omului, cultivă mult timp, dar se debarasează mult mai repede”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Specialistul român este de părere că atunci când Facebook nu va mai face parte din viața noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze, și anume: negarea, furia, depresia și acceptarea.

Faza I post dispariție Facebook – „Negarea”

Prima fază pe care o vom experimenta cei mai mulți dintre noi, atunci când Facebook va înceta să mai existe, va fi cea a negării, iar această etapă vine ca răspuns la o suferință severă, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

„Sunt persoane care au nevoie de zile, săptămâni, ba chiar luni pentru a accepta și a depăși un anumit șoc, fie el și despărțirea de o platformă online căreia i-am oferit foarte multă atenție, nu ca individualități, ci la nivel de mase foarte largi de oameni. La aproximativ 24-48 de ore de la dispariția rețelei Facebook apar simptomele de sevraj: indispoziție, nervozitate, anxietate, iritabilitate, tulburări de somn etc”, declară psihologul.

Faza a II-a post dispariție Facebook – „Furia”

A doua fază prin care vom trece este, conform specialistului, starea de furie.

„Vom fi furioși și agresivi. În primă instanță, vom începe să fim furioși pe obiecte – pe rețeaua Facebook, iar furia noastră va translata către persoane – pe Mark Zuckerberg: Să-l dăm în judecată pe Mark, el e de vină, el ne-a făcut asta! – va fi o reacție generalizată. După ce vom constata că nu ne putem răzbuna nici pe Facebook, dar nici pe fondatorul său, vom începe să dăm vina pe noi: Daca aș fi știut …, Dacă mi-aș fi făcut prieteni reali și nu virtuali…?!, De ce tocmai acum când am 5000 de prieteni?!”, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

Faza a III-a post dispariție Facebook – „Depresia”

În a treia fază vom experimenta depresia și vom fi invadați de tristețe, vom crede că viața nu mai are sens, nu vom mai fi interesați de nimic, vom fi abătuți și lipsiți de energie, crede specialistul.

„În a treia etapă vom conștientiza că nu mai este nimic de făcut și că am pierdut pentru totdeauna contul de Facebook, că suntem singuri, ca rețeaua online ne-a izolat social, că totul a fost doar o iluzie. Este perioada cea mai grea, când poate apărea chiar și consumul de droguri sau alcool, ca o încercare de a depăși depresia și insecuritatea personală. Este perioada în care o mare parte din populația globului, cei cărora Facebook le-a dezvoltat și accentuat tulburările de personalitate narcisistă (persoanele care au o nevoie covârșitoare de admirație, snobii), histrionică (cei care vor sa fie în centrul atenției, joacă rol de victime sau „prințese”), bordeline (cei care gândesc extrem: „totul sau nimic”, au tentative repetate de suicid), dependenții (sunt cei care caută în permanență aprobarea și sprijinul celor din jur), vor avea nevoie de psiholog, dar și de psihiatru. Dependenții de selfie-uri vor fi cei mai afectați, pentru că nu vor mai avea cui să ceară atenția. Unii se vor sinucide, pentru că nu vor concepe viața fără Facebook. Sunt scenarii plauzibile pe care noi, psihologii, le luăm în calcul, când vine vorba de un fenomen global”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Faza a IV-a post dispariție Facebook – „Acceptarea”

A patra etapă este acceptarea, care se face gradual, perioadă în care începem să ne organizăm.

„Dezvoltăm comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multă vreme: învățăm să fim vii citind o carte, pictând un tablou, făcând plimbări în aer liber sau sport etc. Învățăm să fim prezenți în viața noastră. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii, învățăm să coexistăm. Reînvățăm să fim sociabili, să relaționăm unii cu alții. Descoperim bucuria de a împărtăși momentele importante din viața noastră, doar cu cei dragi sau doar cu persoana iubită și nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoaștem în viața reală”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru un român care a mers în Turcia. Ce a ieșit dintr-o bucată de pâine în timp ce mânca la restaurantul hotelului: ”Bătaie de joc pe banii tăi”
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Ordin la Ministerul Muncii: Nu pedepsim femeile
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
Atenție! Se schimbă radical vremea în următoarele 4 săptămâni!
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Vama Niki din Macedonia, alternativă la Evzoni. Ce spun turiștii care au trecut pe acolo
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Pescobar va înnebuni! A fugit la Mykonos cu fostul iubit Mama copilului său l-a luat pe cameră pe 😮 😮 😮
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se schimbă complet BANII VECHI. Anunț categoric privind trecerea la Euro: Nu e pozitiv
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Guvernul Federației Ruse alocă 220 de milioane de ruble pentru locuitorii regiunii Kursk afectați de incursiunea ucraineană
MediaFlux
RĂSTURNARE în ALEGERILE din SUA! ESTE OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!