„Când noi cei din Partidul REPER atrăgeam atenţia că alegerile sunt viciate, CSAT şi serviciile dormeau, iar CCR la fel. Iată că acum s-au trezit şi avem o decizie fără precedent de anulare. Nu doar la prezidenţiale au fost probleme, ci şi la parlamentare, cu POT – au fost folosite exact aceleaşi instrumente de propagandă şi dezinformare. Prin urmare, pentru consecvenţă, ar trebui să fie anulate şi cele parlamentare”, a scris Pîslaru în mediul online.
Liderul REPER a mai precizat că, pentru a demonstra integritate şi imparţialitate, CCR ar trebui să extindă analiza şi asupra alegerilor parlamentare, subliniind că responsabilitatea iniţială revine Biroului Electoral Central (BEC).
„Asta dacă CCR vrea să demonstreze integritate şi imparţialitate. Cu tot cu BEC, că la ei este mai întâi decizia pentru parlamentare”, a punctat politicianul.
De asemenea, Dragoș Pîslaru a criticat dur instituţiile statului, inclusiv CSAT şi serviciile de informaţii, acuzându-le că „au dormit” în faţa unor nereguli evidente. Liderul REPER a mai spus că România va fi condusă interimar de Nicolae Ciucă pentru o perioadă extinsă, pe fondul crizei politice generate de anularea primului tur al prezidenţialelor.
„Nicolae Ciucă va fi preşedinte interimar câteva luni bune”, a transmis Pîslaru.
Vineri după-amiază, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Judecătorii CCR s-au întrunit astăzi în ședință și au decis că votul trebuie reluat complet.
În urmă cu puțin timp, judecătorii Curții Constituționale au ajuns la un consens pentru anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată în ședința convocată în această dimineață.
Așadar, procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, Executivul urmând să stabilească o nouă dată. Asta înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații fiind nevoiți să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Ședința CCR a avut loc după ce, miercuri, CSAT a decis să desecretizeze documentele de la serviciile secrete care arată interferența unui „actor statal” în procesul electoral din România. Totodată, documentele dezvăluie rețeaua din spatele candidatului independent Călin Georgescu.