Alexandru Rafila a anunțat că autoritățile iau în calcul reluarea cursurilor în unitățile de învățământ după de data de 15 mai, în condițiile în care se estimează că vârful epidemiei, în România, va fi atins la finalul lunii aprilie. „Unitățile de învățământ au fost igienizate. Poate că după 15 mai ne gândim să deschidem școlile. Școlile după 15 mai vor putea fi deschise, încă ne gândim”, a spus dr. Rafila.
Acesta estimează încă 3-4 săptămâni de creștere a numărului de îmbolnăviri, până la 1 mai, după care România ar putea să spere la o scădere progresivă a numărului de cazuri.”Eu cred că vom ajunge la 20.000 de cazuri până la jumătatea lunii mai. Nu am observat o supraaglomerare a terapiilor intensive. Rata de infecție a fost fost scăzută până acum la noi, este adevărat că nu am făcut multă testare, dar nici în ATI nu sunt aglomerați”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie
Declaraţia vine în contextul în care Raed Arafat, şeful DSU a declarat că „e foarte posibil să fie prelungită starea de urgenţă încă o lună”. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a spus recent că „nu e cazul să revenim la cursuri până când nu vor fi în siguranță elevii, studenții și profesorii”.
Şcolile şi universităţile au cursurile suspendate din 11 martie, iar scenariile luate în calcul de autorităţi arată că cel mai repede s-ar putea relua cursurile la începutul lunii mai.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că săptămâna viitoare va prezenta public scenariile pe care ministerul Educației le are privitoare la continuarea anului școlar.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.