Ce se întâmplă cu banii cash. În urma unui eveniment care a avut loc în urmă cu o lună la Bucureşti, la care au participat mai multe organizaţii umanitare, s-a ajuns la concluzia că numerarul reprezintă cea mai bună formă de a ajuta persoanele aflate în criză, aşa cum sunt victimele războiului dintre Rusia şi Ucraina.
La evenimentul de luna trecută au participat numeroase organizaţii umanitare printre care Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Crucea Roșie Română, ICNUR (Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați). Acestea au împărtășit cele mai importante lecții oferite de România în cazul persoanelor strămutate din cauza conflictului din Ucraina.
„Acest atelier este o oportunitate importantă pentru noi toți de a împărtăși lecțiile pe care le-am învățat, de a discuta provocările cu care ne-am confruntat și de a explora modalități de îmbunătățire și extindere a eforturilor în asistența financiară directă”, a declarat Adrian Halpert, directorul interimar al Crucii Roșii Române, potrivit capital.ro.
În ultimii doi ani, organizaţiile prezente la eveniment au oferit persoanelor din Ucraina care au fugit de război sprijin financiar în valoare de aproape 48,5 milioane CHF (franci elvețieni).
Numai rețeaua IFRC a distribuit, până în prezent, peste 200 milioane CHF, de care au beneficiat 2,8 milioane de persoane cu asistență condiționată și/sau necondiționată în numerar și cu bonuri în Ucraina și țările afectate. IFRC a decis să utilizeze asistența în numerar.
Reamintim că peste 6,9 milioane de ucraineni au trecut granița în România, mai mult de 177.000 dintre ei beneficiind de protecție temporară.
Şi Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) împreună cu Crucea Roșie Română au oferit alimente, articole de igienă și informații vitale în punctele-cheie de tranzit din întreaga țară.
Pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina , IFRC a decis să folosească asistența în numerar și cu bonuri (CVA). Astfel, s-au cheltuit peste 27 milioane franci elvețieni.
De la începutul războiului aproape 90.000 de persoane strămutate din Ucraina în România au primit sprijin financiar de peste 27 milioane CHF din partea IFRC și a Crucii Roșii Române.
„Prin programe de numerar, am reușit să sprijinim persoanele care și-au părăsit casele în căutarea siguranței, oferindu-le opțiuni și permițându-le să prioritizeze nevoile urgente”, a declarat Emilie Goller, șeful Biroului de țară al IFRC în România.