Contextul național este unul dificil, iar unii se întreabă ce se mai întâmplă cu banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind vorba despre 2,7 miliarde de euro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, în decembrie 2023, Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din PNRR. Este vorba despre o finanțare netă de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru România.
„Cererea de paltă 3 nu este blocată. Suntem în dialog constant cu reprezentanții Comisiei Europene, așa cum am fost la fiecare cerere de plată și cum e parcursul firect al aprobării îndeplinirii țintelor și jaloanelor din PNRR”, a explicat Adrian Câciu.
Fiecare minister coordonator de reformă are dialog cu Comisia Europeană, actualizări de informații și stadiul jaloanelor, a mai afirmat șeful MIPE.
„Ne așteptăm la finalizarea cu succes a procesului și intrarea banilor în bugetul țării”, a conchis ministrul Câciu.
Din banii primiți prin PNRR ar urma să se digitalizeze nu mai puțin de 207 spitale din țară. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății și coordonatorul implementării PNRR în Sănătate. Investiția totală ar urma să se ridice la circa 150 de milioane de euro.
„Digitalizare înseamnă inclusiv securizarea accesului la sistemul digital al spitalelor, înseamnă digitalizare retroactivă a arhivelor, înseamnă fluxuri digitalizate de date și un sistem integrat și interoperabil al datelor. Mai presus de orice, digitalizarea sistemului sanitar înseamnă, pe scurt, timp câștigat. Enorm de mult timp. Experiența pe care am acumulat-o lucrând în ATI m-a învățat multe. Dar un lucru este cert: diferența dintre viață și moarte se măsoară, de multe ori, în câteva secunde. Spun asta pentru că așa poate putem aprecia mult mai bine valoarea unui minut. Sănătate pentru oameni!”, a anunțat Alexandru Rogobete pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Ion Ţiriac construieşte în Prahova un imens parc fotovoltaic cu bani din PNRR