Sorin Cîmpeanu reacţionează după nemulţumirile elevilor legat de burse. „Nu a scăzut cuantumul burselor şi nici nu a existat o tăiere”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a adus o serie de clarificări, după ce mai multe asociaţii de elevi au acuzat că a fost modificat pragul pentru bursa de merit, o decizie pe care o consideră "masacrul burselor şcolare" şi care ar duce la proteste.
Filip Stan
05 ian. 2022, 18:37
Sorin Cîmpeanu reacţionează după nemulţumirile elevilor legat de burse.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor în 2022. Ministrul Educaţiei a explicat că a crescut cuantumul burselor de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/luna bursa de performanţă şi 200 lei/lună bursa de merit. Totodată, bugetul destinat burselor elevilor a crescut de patru ori faţă de bugetul anului 2020 şi cu 60% faţă de anul 2021.

Astfel, cei 347.000 de beneficiari estimaţi ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulţi în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020, a mai spus ministrul Educaţiei.

„Până în anul 2020, inclusiv, bursele de performanţă, de merit, sociale şi de studiu au fost finanţate doar de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. În anul şcolar 2019-2020 suma alocată, exclusiv de către autorităţile administraţiei publice locale,  pentru plata burselor elevilor, a fost de 270 milioane lei. Din datele colectate de către Ministerul Educaţiei, numărul total de beneficiari a fost 233.754 (dintre care 123.472 de burse de merit).

Prin HG nr. 1.064/2020 s-a stabilit, pentru prima dată, pentru anul şcolar 2020 – 2021, un cuantum minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de 100 lei pentru anul şcolar 2020-2021. În aceeaşi Hotărâre de Guvern s-a stabilit pentru prima oară după anul 1989 că va fi asigurat de la bugetul de stat, din cote defalcate din TVA, cuantumul minim de 100 lei/lună, indiferent de tipul bursei.

Ca urmare a acestor modificări, anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor, acordate în baza art. 82 din Legea Educaţiei. Suma alocată de la bugetul de stat a fost de 645,288 de milioane lei, numărul beneficiarilor fiind de 605.510 elevi”, se arată un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Citeşte şi: Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Raed Arafat: „Măștile vor fi doar medicale, chirurgicale”

Ce se întâmplă cu bursele elevilor în 2022. Cum vor fi acordate bursele de performanţă şi cele de merit

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că prin HG nr. 1.094/2021 s-a stabilit un nou cuantum al burselor care vor fi acordate elevilor în anul şcolar 2021-2022, diferenţiat, pentru prima dată, în funcţie de categoria de burse, astfel: 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 lei pentru bursele de merit şi cele de ajutor social şi 150 de lei pentru bursele de studiu.

„Facem precizarea ca până în anul 2020, inclusiv, au existat forte multe burse în cuantum derizoriu/ruşinos de 6 lei, 8 lei sau 10 lei/lună. Prima întrebare ar fi: UNDE este SCĂDEREA cuantumului burselor? În anul 2022 a fost alocată, prin Legea bugetului de stat nr. 317/2021, suma de 1,031 miliarde lei din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA (creştere de 60% faţă de executia anului 2021). A doua intrebare ar fi: UNDE este SCADEREA fondului de burse?”, a mai explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, pentru anii 2020-2021, din bugetul Ministerului Educaţiei au fost asigurate integral plăţile pentru bursele Bani de liceu (250 lei/lună) şi Bursa profesională (200 lei/lună), iar în bugetul pe anul 2022 sunt cuprinse sumele necesare pentru plata acestora, respectiv 51,4 milioane lei pentru 22.853 de beneficiari ai Programului Bani de liceu şi 176,5 milioane lei pentru 99.969 de beneficiari ai Programului Bursa profesională.

Ce se poate cumula bursa de performanţă cu cea de ajutor social?

Potrivit prevederilor legale, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Totodată, elevii cu cerinţe educaţionale speciale pot obţine bursă de studiu/merit/performanţă/ajutor social, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială. Bursa profesională poate fi cumulată cu bursa de performanţă sau cu bursa de merit.

„Practic, bugetul burselor elevilor in anul 2022 este de 4 ori mai mare decât bugetul anului 2020. Ne întrebăm încă o dată: UNDE este SCADEREA fondului de burse? Creşterea fondului de burse de aproape 4 ori între 2020 şi 2022 nu este corelată în niciun fel cu afirmaţia conform căreia Guvernul doreşte să micşoreze fondul de burse al elevilor.

Numărul estimat de beneficiari pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit (prin luarea în calcul a plafonului de 9.50) şi 156.000 de burse de ajutor social. Precizăm că cei 347.000 de beneficiari estimaţi ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulţi în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Deci, a treia întrebare ar fi: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, a mai precizat Ministerul Educaţiei.

MEN precizează că, din datele transmise de către inspectoratele şcolare, în anul şcolar 2021-2022, rezultă că un număr de 753.400 de elevi, reprezentând 53% din numărul total de elevi eligibili pentru burse, au medii cuprinse în intervalul 8,50 şi 10, dintre care 346.698 de elevi au avut medii peste 9,50, reprezentând 25% din numărul total de elevi eligibili.

Ministerul menţionează că ordinul care stabileşte noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost analizat în cadrul Comisiei de Dialog Social înca din data de 11 octombrie 2021. De altfel, chiar într-una dintre variantele propuse de reprezentanţii elevilor în data 14.09.2021 se menţiona acordarea burselor de merit pentru elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, respectiv media generală între 9,50 şi 10, nota 10 la purtare în anul anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii aflaţi în clasa a V-a.

„Precizăm că Ministerul Educaţiei monitorizează în permanenţă evoluţia şi va realiza o analiză a rezultatelor obţinute prin aplicare acestei măsuri de sprijin şi stimulare a performanţelor elevilor putand propune, dacă va fi cazul, modificări ale criteriilor generale de acordare a burselor. Totodată, reiterăm faptul că suma prevăzută cu această destinaţie în Legea bugetului de stat pentru anul 2022 va fi utilizată, în exclusivitate, pentru plata burselor elevilor. Concluzie: «Oricât de mult ar fi promovată o informaţie falsă ea nu poate căpăta valoare de adevăr»”, conchide sursa amintită.

Citeşte şi: Elevii sunt revoltaţi de modificarea pragului pentru bursa de merit: „Anunţăm declanşarea unor proteste generale în toată ţara”

Potrivit News.ro, elevii au criticat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, şi vorbesc despre `masacrul burselor şcolare”, acuzând Ministerul Educaţiei că face economie pe spatele a milioane de elevi şi ameninţă cu proteste la nivel naţional, dacă instituţia nu revine asupra deciziei.

„Masacrul burselor şcolare sau cum Ministerul Educaţiei face economie pe spatele a milioane de elevi! În data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor, care a fost semnat în 22 decembrie 2021 şi care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era initial. Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online”, transmite Consiliul Naţional al Elevilor.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători