Potrivit ministrului Educaţiei, clasa pregătitoare rămâne la şcoală din punct de vedere metodologic. „Nu se fac schimbări la capitolul clasa zero. Clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar. Anul acesta putem adopta metodologia privind înscrierea în clasa zero la sfârşitul lunii ianuarie. Numai că ne-am propus ca termen prima decadă a lunii februarie”, a declarat Remus Pricopie, într-un interviu acordat gandul.info .
Legat de examenele de la finalul clasei a XII-a, ministrul a explicat că bacalaureatul profesional este o optiune pentru elevi şi că acesta nu va schimba cu nimic bacalaureatul clasic. Cât priveşte camerele de supraveghere, acestea vor fi menţinute în sălile de clasă.
„În acest moment, din punct de vedere legal, bacalaureatul profesional nu există. A fost un proiect de ordonanţă de urgenţă, acel proiect a devenit ordonanţă de urgenţă, iar bacalaureatul profesional nu este acolo. Este o propunere. Nu spun că nu este o propunere validă, dar eu ca ministru şi Ministerul Educaţiei suntem obligţi să respectăm legislaţia în vigoare, nu propunerile. (…) Numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga acel act normativ privind bacalaureatul profesional, atunci bacalaureatul profesional, eventual anul acesta, dacă nu de anul viitor, va deveni o opţiune„, a completat ministrul Educaţiei la România TV.
Întrebat ce se va întâmpla cu clasa a IX-a, Pricopie a spus că, potrivit legii actuale, aceasta face parte din învăţământul gimnazial, dar nu se aplică pentru cei care sunt acum în clasa a opta, legea având aplicativitate peste 2 ani. Ministrul a precizat însă că există o discuţie pe acest subiect, care va fi revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că se doreşte evitarea problemelor similare create de înfiinţarea clasei zero.
„Este posibil ca peste doi ani clasa a noua să fie la gimnaziu. Dar nu decide ministrul sau Ministerul Educaţiei, este vorba de un proces complex care trebuie finalizat în Parlament”, a spus Pricopie, la România TV.
Ministrul Educaţiei a lămurit şi ce se va întâmpla cu manualele folosite în prezent. „Eu cred că trebuie să vedem ce se poate păstra din manualele actuale, cum vom defini noul concept de manuale. Astăzi, în 2013, noi trebuie să definim un tip de manual care să fie funcţional şi în 2018 sau în 2020. (…) Cel mai devreme, manuale noi vom avea în 2015„, a conchis acesta.